Фото: Соколац-срце Романије

Соколац ће овог љета бити домаћин 56. Међуопштинских омладинских спортских игара (МОСИ), највеће аматерскер спортске манифестације у Југоисточној Европи. Тим поводом гост Јутарњег програма ИС Радија био је Дејан Елез, предсједник Сталног комитета и Извршног одбора МОСИ.

„На аматерској олимпијади тромеђе Србије , Црне Горе и БиХ учествоваће преко 30 спортских репрезентација градова са преко 2000 такмичара. Они ће се надметати у 14 спортских грана: фудбалу, кошарци, одбојци, рукомету, атлетици, планинарству, каратеу, стрељаштву, риболову итд. „ истакао је Елез

Елез је рекао да је ово прилика да се покаже институционална сарадња свих актера у локалној заједници везаних за организацију игара и вјерује да ће Соколац само на тај начин показати да је заиста добар домаћин, као што је био и на 48. МОСИ одржаним 2011. године.

Осим ревитализације постојећег фудбалског стадиона „Бара“ и тартан стазе, истиче Дејан Елез, биће изграђена четири нова тениска терена, реконструисане улице и саобраћајнице које воде ка спортским теренима, као и постављена нова расвјета и ограда око градског стадиона.

Раније је, Милован Бјелица начелник општине Соколац рекао да је до сада обезбијеђено 200.000 КМ од Владе Републике Српске за дио спортских терена, 300.000КМ од Дирекције за путеве Српске за путну инфраструктуру и 50.000 КМ од Града Источно Сарајево.

Међуопштинске омладинске спортске игре одржавају се у тридесетак општина на тромеђи Србије, Црне Горе и Бих од 1954. године. Организовање највеће манифестације аматерског спорта у бившој Југославији, прекинуто је због ратних сукоба 1991. године, а обновљено је 2001. године у Пријепољу одакле су и почеле.