Романија је била синоним за стварање Републике Српске и њених институција (ВИДЕО)

Обиљежен Дан ветерана служби безбједности РС

0
Фото: Ведрана Реновица

У Сокоцу је данас обиљежен Дан ветерана служби безбједности Републике Српске – Подружница Источно Сарајево. Прошло је двадесет седам година од прве смотре српских полицајаца САО Романије, која је била у саставу некадашње Милиције Српске Републике Босне и Херцеговине. Поводом 30. марта 1992. године код начелника општине Соколац Милована Бјелице организован је пријем делегације Удружења ветерана служби безбједности.

Предсједник Подружнице Удружења ветерана служби безбједности РС ( УВСБ РС) Радован Пејић, на конференцији за новинаре присјетио се 1992. године када је извршена смотра Милиције Српске Републије БиХ, којој је присуствовао велики број грађана, не само Романије, већ и истакнутих српских великана, културних, политичких и јавних личности.

Фото: Ведрана Реновица

– У свечаном строју било је 230 полицајаца САО Романија. Од тога њих 70 је било оспособљено за извршавање посебних задатака. То је била претеча формирању прве организоване легалне оружане силе у тада СР БиХ. Претеча рада и развоја данашње полиције МУП-а Српске. Удружење ветерана је формирано да би очували успомену на 782 полицајца који су дали животе за нашу отаџбину и заслужили су да се сваке године у њихово име окупимо – рекао је Пејић.

Према ријечима начелника општине Милована Бјелице, полиција је у то вријеме имала зону одговорности од Брчког до Фоче.

Фото: Ведрана Реновица

– Ми смо послије потписивања Лисабонског споразума организовали наше Министарство унутрашњих послова и то је један од најзначајнијих датума у новијој историји народа са ових простора. Тадашњи министар МУП-а, Мићо Станишић извршио је смотру јединица САО Романије на стадиону „ Бара“ у Сокоцу којем је покојни Зоран Цвијетић предао рапорт. Ово је била јасна одлука како би се заштитила територија, наши грађани те сви становници који су живјели на нашим просторима без обзира на националност – истакао је Бјелица.

У оснивачким редовима био је и Малко Короман који је у обраћању рекао да је ратни пут свима био тежак, али људима на простору Сарајевско- романијеке регије најтежи.

Фото: Ведрана Реновица

– Била су то тешка и вјетровита времена. Један сам од живих учесника тог догађаја и тада као начелник ПС Пале, дошао сам са једним бројем припадника под мојом командом који су учествовали на смотри. Желим да се стари кадрови никада не забораве, јер су дали допринос за стварање МУП-а и полиције која живи у овом данашњем облику. Овим путем бих поручио да се овај датум треба уврстити у календар обиљежавања значајних датума за РС– завршио је Короман.

Након конференције за новинаре, вијенце на Централно – спомен обиљежје у Сокоцу положили су чланови Удружења ветерана служби безбједности, руководство општине Соколац, представници Града Источно Сарајево, те припадници МУП-а. Након полагања вијенаца, делегације су посјетиле спомен- собу у Сокоцу.