Ако до сада нисте знали шта је пшенична трава, у овом тексту открићемо вам много тога што морате знати. На примјер: Зашто је сок од пшеничне траве добар за здравље?

Знате сигурно шта је пшеница и како се користи. Овај дар природе назива се још и зелено жито и веома је моћан антиоксиданс, па је стога нешто што бисте требали да конзумирате како би вам здравље било на врхунцу.

Пшенична трава или жито није нека непозната биљка далеког поријекла него обична млада пшеница. Личи на лијепу зелену траву и чест је обичај да се млада пшеница сије како би красила трпезу за Божић. Да би се искористиле њене предности, она се углавном употребљава за припрему сока од зеленог жита.

Пшенична трaва богата је многобројним витаминима и минералима, али и гвожђем и антиоскидансима. Богата је ензимима, добрим за варење, па може да побољша ваш имунитет и убрза метаболизам, има и калцијум и магнезијум као и селен, који играју изузетну улогу у нашем здрављу. Ту су и они витамини који су познати по томе да штите од слободних радикала као што су: А, Ц и Е.

Оно што треба да урадите да бисте направили зелени сок за имунитет јесте да пшеничну траву самељете у соковнику да добије течну форму. Чистим маказама или ножем сјечете је 1–1,5 цм од земље. Исјецкајте траву на ситније комадиће или убаците у блендер. Ово је неопходно како се њене влати не би замотале око ножа у блендеру. За једну дозу потребно вам је 50–60 грама сјецкане пшеничне траве. Прелијте са једном шољом воде и измиксајте на највећој брзини. Проциједите сок кроз цједиљку, како би вам остао само зелени сок, а крупне дијелове одстраните. Исциједите пола лимуна и помијешајте са вашим зеленим напитком за имунитет. Лимун није обавезан, али ће ублажити не баш сјајан укус пшеничне траве и учинити овај напитак много укуснијим. Овај сок даће вам сјајну дозу енергије.

Сматра се да сок од пшеничне траве репарира оштећена ткива, регулише ниво шећера у крви па чак и балансира хормоне, што у великој мјери може да утиче на плодност. Спријечава пропадање зуба, а бори се и против бројних кожних проблема као што су екцем и псоријаза, и то захваљујући томе јер је богат витаминима добрим за кожу.

Иако се свуда наводе заиста бројне предности зеленог жита, мало има неких научних доказа да је све то тако како бисмо жељели. Са друге стране, сок од пшеничне траве је потпуно нешкодљив, а она се лако узгаја. Па зашто онда не уложити мало труда и испробати га? Може вам донијети само добро.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име