Културно умјетничко друштво „Романијска луча“, у оквиру обиљежавања крсне славе – Светог Симеона Мироточивог, одрганизовало је годишњи концерт. Традиционално већ, публика у Сокоцу имала је прилику да ужива у богатом двочасовном програму, а гост вечери било је Друштво народне традиције „Шамот“ из Аранђеловца, са којима Сокочани његују братске односе пуних девет година.

Умјетнички руководилац КУД-а „Романијска луча“ Душан Врбарац истакао је да се овим концертом заокружује једна радна година.

– Први ансамбл представио се са три кореографије: Буњевачке игре, Игре из Понишавља и Игре из Босилеградског Крајишта, други ансамбл са двије кореографије – Игре из Лесковца, док су се наши најмлађи представили Сплетом игара из Шумадије. Задовољан сам како је протекао концерт и бројем посјетилаца, који нас својим присуством годинама подржавају – казао је Врбарац.

Гости из Аранђеловца показали су своје фолклорно умијеће кроз двије кореографије: Игре из Шумадије и Игре из Груже.

– За деветнаест година, колико долазимо на Соколац, промијенило се много генерација, али чврста веза и сада већ братски односи и даље трају. Нама, старијим члановима, је на понос што наш труд није био узалудан. Данас, поред другарстава, међу члановима два друштва има и много стечених кумстава. Иначе, масовније и љепше друштво од „Романијске луче“ нисам видио, а сваке године увјеримо се колико су Романијци добри домаћини – поручио је Драган Вићентијевић, предсједник ДНТ „Шамот“.

Фолклористе из Сокоца на сцени, све вријеме је пратио оркестар музичке секције при КУД-у, чији је вођа Стево Башевић.

– Наша секција броји тридесет чланова, распоређених у први и други оркестар, те групу најмлађих свирача. У претходних годину дана, оркестар је са играчима представљао општину Соколац широм Европе, а годишњи концерт, као највећи изазов заправо је круна нашег труда и рада – додао је Башевић.

Љубитељи народне традиције уживали су у народним пјесмама, које је извела Ана Марија Поњарац, члан музичке секције. Учесник у програму био је и соколачки гуслар Жељко Тодоровић.

Организацију годишњег концерта и ове године подржала је општина Соколац, на челу са начелником Милованом Бјелицом, те спонзори: д.о.о. Јан – комерц, с.з.г.р. Штампарија Соколац, д.о.о. Дуга Пелет и д.о.о. – Дуга – комерц.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.