Није записао једну једину реченицу, али Сократове мудрости се и данас, више од 2000 година касније преносе и уче с пажњом и поштовањем.

Није био згодан ни богат, није имао племићко поријекло, а ни врхунско образовање па ипак, и данас се његово име прва асоцијација на мудрост. Сократова мудрост често се назива “мудрошћу скромности”, а прва лекција јасно показује и зашто.

Права мудрост је знати да не знате ништа

Ја сам најмудрији човјек јер знам да ништа не знам. Знати значи знати да не знате ништа. То је истинско знање. Знам да сам интелигентан, јер знам да ништа не знам. Спознаћемо истинску мудрост онда када схватимо колико мало разумијемо о животу, једни другима, свијету око себе.

Будите онакви какве желите да вас други виде

Најкраћи и најсигурнији пут до часног живљења састоји се у томе да у стварности будемо оно што желимо бити; и ако посматрамо, пронаћи ћемо да се све људске вриједности јачају вјежбом.

Ништа се неће промијенити док се сами не промијените

Нека онај који жели промијенити свијет прво промијени себе самог. Запамтите, не постоји ништа стабилно у људским односима; зато избјегавајте непотребно усхићење у часу благостања и неоправдану тугу у часу невоље.

Новац није врлина, већ из врлина долази новац и свако друго добро у човјека, било оно јавно или приватно

Не радим ништа, само вас подстичем, младе и старе, немојте трчати за материјалним, брините о својој души. Кажем вам, новац није врлина, већ из врлина долази новац и свако друго добро у човјека, било оно јавно или приватно. Ово је моје учење, а ако оно квари омладину, онда ме сматрајте безобразним.

Уложите вријеме у властито побољшање кроз туђе списе

Уложите вријеме у властито побољшање кроз туђе списе, учите с лакоћом оно што је неко мукотрпно учио.

Они који схвате да имају довољно, истински су богати

Најбогатији је онај који је задовољан малим стварима, јер је задовољство богатство природе. Задовољство је природно богатство, а луксуз вјештачко сиромаштво.

Човјек би требао јести да би живио, не живјети да би јео

Безвриједни људи живе само да би јели и пили; они који вриједе једу и пију да би живјели.

Не живот, већ добар живот, треба првенствено цијенити

Неистражен живот није вриједан живљења. Није важно само живјети, већ живјети лијепо. А лијепо живјети заједно са свим ужицима које живот пружа је живјети према властитим принципима.

Све се мијења, ништа никада не остаје исто

Ако не добијете оно што желите, онда патите. Ако добијете оно што не желите – патите. Чак и када добијете баш оно што желите, и даље патите јер то што сте добили не можете задржати заувијек. Ум је права неприлика. Жели да се никада не мијења. Да буде ослобођен бола, обавеза, смрти. Али промјена је закон и не можете се довољно претварати да је нема колико ће вас она у животу пута сустићи.

Бити заузет није довољно. Оно чиме сте заузети се рачуна

Чувајте се неплодности заузетог живота.

Не ограничавајте се на одређене дјелове свијета, све их истражите

Нисам ни Атињанин ни Грк, ја сам грађанин свијета.

Немојте да други мисле умјесто вас

Како бисте се пронашли, мислите сами.

Не срљајте у пријатељства

Полако се упуштајте у пријатељства, а кад се у неко упустите, наставите храбро и константно.

Нека ваше ријечи буду беспријекорне

Лажне ријечи нису само зле саме по себи, оне вам трују душу злом.

Не узвраћајте злу злом, повриједићете себе

Повријеђен не треба узвраћати повреду, јер није у реду чинити лоше. Није у реду узвраћати повреду или чинити зло било коме, колико год да су повриједили нас.

Све душе су бесмртне

Све душе су бесмртне, али душе правичних су бесмртне и божанске.

Никада се не престајте питати

Питање је почетак мудрости.

Ако желите бити добар јахач, онда зајашите најгорег коња

Најлакши и најплеменитији начин је да не уназађујете друге већ да унапрјеђујете себе. Нико нема право да буде аматер када је физичка снага у питању. Срамота је остарјети а никада не спознати јачину и љепоту за коју је тијело способно.

Ако желите бити добар јахач, зајашите најгорег коња; јер ако укротите њега, укротићете и остале. У свакоме од нас, чак и у добрима, постоји звјерска природа, која се искрада током сна.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име