Поводом Дана бораца – 14. фебруара, представници Борачке организације општине Соколац и локалне власти, те некадашњи борци Војске Републике Српске положили су вијенце на Централно спомен – обиљежје у Сокоцу, након чега је услиједила редовна сједница Предсједништва општинске Борачке организације.

На сједници су усвојени Извјештаји о раду Борачке организације, Одбора породица погинулих бораца, Одбора ратних војних инвалида, као и Извјештај о раду Стручне службе Борачке организације.

 – У протеклој години успјели смо да испратимо све изазове, како трошкове за сахрана, тако и за лијечење свих категорија које представљамо. Наравно да има кашњења када је ријеч о исплати одобрених срестава, али настојимо да све испоштујемо у што краћем року. Још увијек је у току ексхумација посмртних остатака жртава српске националности са територије ФБиХ на Војничко спомен – гробље „Мали Зејтинлик“. Такође, подигли смо неколико споменика борцима у мјеснима заједницама, чије породице нису биле у могућности да то учине. Освјештали смо спомен – обиљежје погинулим борцима у Барама, а ове године је у плану да то учинимо у мјесној заједници Кнежина, гдје су на војничком гробљу сахрањена педесет два наша саборца. То су неке од сктивности из протеклог периода – истакао је Жељко Лалић, предсједник Скупштине борачке организације општине Соколац и предсједник Одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије.

Општина Соколац једна је од ријетких општина које су донијеле посебну Одлуку о допунским правима за борачке организације, по препоруци Народне скупштине РС, иако није обавезна.

– Сва средства планирана буџетом за прошлу годину су извршена, а ове године имамо повећања. Планирано је 85.000 КМ за допунска права, што је за 10.000 КМ више у односу на прошлу годину, а за редован рад средства остају на истом нивоу као прошле године – 60.000 КМ – додао је Лалић.

– Борачке организације у источном дијелу Републике Српске преживјеле су много удара у протеклом периоду. Зато се мора водити рачуна када се спроводе избори од мјесних одбора до републичких организација. Пут који је зацртала Борачка организација је једини исправни пут, зато се залажемо да она постоји и функционише. Поред подржавања свих невладиних организација, општина Соколац првенствено придаје важности потребама борачке организације. Водимо рачуна о стамбеном збрињавању борачких категорија, зато ће преко пројекта „CEB II“, у оквиру којег се граде 64 стамбене јединице, бити смјештене, не само социјално угрожене категорије, већ и породице погинулих бораца. Наставићемо да подржавамо дјеловање БОРС-а колико год будемо у могућности – поручио је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Због одржавања редовних општих избора прошле године, БОРС је за ову годину одгодио бирање својих представника. До 15. априла 2019. године требало би да буде одржана изборна Скупштина Борачке организације РС. Поред тога, у плану је да се одржи Сједница регионалног одбора, која ће бити такође изборног карактера.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име