Општина Соколац

Општина Соколац задужила се данас емисијом обвезница у износу од 5,5 милиона КМ. Начелник те локалне заједнице Милован Бјелица каже да ће новац искористити за „затварање“ постојећих кредита и инвестирање у инфраструктуру.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица каже за Капитал да је обавијештен да су четири субјекта купила обвезнице, а да ће од 5,5 милиона, око четири милиона бити искориштена за плаћање ранијих кредита које је локална заједница узела за инфраструктурне пројекте.

„Остатак од око 1,5 милиона иде за плаћање пренесених обавеза према добављачима и за инвестиције. Имамо пројекте за водовод, канализацију, путеве. Враћањем кредита смањиће се оптерећење, а имаћемо и три године грејс периода, тако да ће пословање бити лакше“, рекао је Бјелица.

Побољшан привредни амбијент

Он је казао да је привредни амбијент на Сокоцу побољшан јер је „Инвест градња“ купила имовину УНИС-ове Творнице котрљајних лежајева, запослила 150 људи који се баве финалном обрадом дрвета… Додао је и да се на простору „Нове Романије“, која је дата у закуп катарској „Хамдо групи“, праве куће од дрвета за тржиште Турске, те да је запослено око 80 људи.

„Више од 400 људи је скинуто с бироа за незапослене у току прошле године, добри су економски показатељи у општини. Отворене су четири фабрике пелета, повећана производња млијека. Имамо још проблема са буџетом јер смо санирали јавна предузећа која су била блокирана кад сам дошао и она су сад у функцији. Више је рођене дјеце и више уписаних првачића, тако да идемо у добром смјеру“, сумирао је Бјелица стање у овој романијској општини.

На Бањалучкој берзи емитовано је 55.000 дугорочних муниципалних (општинских) обвезница, укупне номиналне вриједности 5.500.000 КМ. Обвезнице су емитоване са роком доспијећа од 15 година. Каматна стопа износи 4,5 одсто на годишњем нивоу. Током прве три године исплаћиваће се мјесечно само камата (грејс период), а након тога главница и припадајући дио камате исплаћиваће се идућих 12 година у 144 једнака мјесечна ануитета.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име