У Сарајеву је синоћ, пред пуним стадионом Кошево, свечано отворен ЕYОF – европски омладински олимпијски фестивал. Церемонију отварања 14. ЕYОF-а пратио је велики број грађана, као и званичници и делегације из Сарајева и Источног Сарајева.

Градоначелници градова домаћина, Ненад Вуковић и Абдулах Скака, у свом обраћању истакли су да је ово најзначајнији спортски догађај за младе, након XIV Зимских олимпијских игара одржаних у Сарајеву 1984. године, који Босну и Херцеговину након 35 година враћа на мјесто организатора великих спортских догађаја.

Част да званично отвори ову европску спортску смотру припала је предсједавајућем Предсједништва БиХ, Милораду Додику, који је у свом обраћању рекао да су млади људи ти који се боре за част својих народа, на најљепши начин, кроз спорт, те да ће бакља мира допринијети миру и стабилности на овим подручјима.

Олимпијски пламен, након 35 година, поново је упалила најбоља спортисткиња Босне и Херцеговине – џудисткиња Лариса Церић.

Свечаном отварању су присуствовали представници Европског олимпијског комитета на челу са предсједником Јанезом Коцијанчићем, бројни представници јавног и културног живота Сарајева и Источног Сарајева, начелници општина са подручја Града, међу којима и начелник општине Соколац Милован Бјелица, те бројни гости који су дошли из различитих крајева Европе и свијета.

Општину Соколац на овогодишњем Европском омладинском олимпијском фестивалу представљаће млада такмичарка Анђела Самарџија, која је један од 29 спортиста у репрезентацији Босне и Херцеговине. Током одржавања ЕYОF-а, ученици основних и средњих школа са подручја Града Источно Сарајево имаће прилику да посјете такмичења која ће се одвијати на седам борилишта – олимпијским планинама Јахорини, Бјелашници, Игману, Двориштима (Јахорина), олимпијским дворанама Зетри и Скендерији, те дворани Пеки на Палама.

Млади спортисти из 46 европских земаља, њих више од 1.500, такмичиће се у осам спортова – алпско скијање, биатлон, нордијско скијање, сноубординг, умјетничко клизање, брзо клизање, хокеј и карлинг.

ЕЈОФ је највећи спортски олимпијски фестивал за младе спортисте од 14 до 18 година, који се организује сваке двије године, у виду љетног и зимског фестивала, а домаћини овогодишње манифестације су градови Источно Сарајево и Сарајево.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име