Сателити који су лансирана у сврху интерпланетарне мисије више нису у контакту са Америчком свемирском агенцијом (НАСА).

Разлог прекида контакта није познат, па постоје велике шансе да је прекид везе коначан. Међутим, НАСА овај прекид контакта не сматра неуспјехом, јер су сателити лансирани прошле године премашили очекивања.

Они су такође доказали да мали сателити могу да постану кључни алати у истраживању других свјетова дубоко у нашем соларном систему.

Сателити који су заказали су уствари двије MarCO сонде под називом ЕВЕ и WALL-Е, који су лансирани ка Марсу прошле године заједно с НАСА-иним ландером ИнСигхт. Оба сателита су модификовани CupeSat сателити, тип стандардизованих малих сателита величине кутије житарица, који се користе у истраживању свемира.

Прије мисије InSight CubeSat сателити су кружили само око Земље, али је НАСА хтјела да сазна да ли овај тип сателита може да буде користан и за мисије у дубоком свемиру.

МарЦО сателити су то доказали и понудили много више те су тако премашили сва очекивања.

Лансирани су 5. маја прошле године заједно са InSight ландером и слетјели су у формацији са летјелицом све до “црвене планете”. Када је InSight стигао до Марса и почео своје спуштање на површину 26. новембра, MarCO сателити су посматрали слијетање и слали податке на Земљу. На тај начин је НАСА знала сваки корак процеса слијетања.

Иако су били веома корисни и успјешни, MarCO сателити нису били дизајнирани да “преживе” након слијетања InSighta . НАСА је контакт са оба сателита изгубила у року од једне седмице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име