Центар за изградњу мира из Санског Моста, који се бави јачањем међурелигијског дијалога и изградњом мира, у сарадњи са организацијама као што су „Karuna Center for Peacebuilding“, „Мали кораци“ , „YIHR“ (Youth Initiative for Human Rights) i „PRONI“, имплементира пројекат СТАР (Societal Transformation and Reconciliation). Основни циљ пројекта је стварање сигурног простор за интеракцију међу људима из различитих окужења и повезање особе из свих сфера друштвеног живота како би утицале и подржале суочавање са прошлошћу и помирење.

Приликом јучерашње посјете Сокоцу, Вахид Омановић, један од оснивача Центра, открио је да пројекат ће трајати око двије године, а са реализацијом се кренуло у мјесецу новембру прошле године.

– Организујемо разне активности као што су дијалози, тренинзи и семинари са вјерским службеницима и младима. Настојимо да повежемо представнике различитих вјера, али и да охрабримо све оне који желе да се укључе у изградњу мира. Чланове Међурелигијског вијећа из Санског Моста чине представници све три вјерске опредијељености – православне, исламске и католичке, који кроз овакве дијалоге показују како се може живјети заједно, а све са циљем осигурања свијетле будућности – додао је он.

Протонамјесник Ален Марић, свештеник Српске православне цркве из Санског Моста, истакао је захвалност људима из Сокоца који се издвојили вријеме да саслушају циљеве пројекта и активности Центра за изградњу мира.

– Наше Међурелигијско вијеће је неформално тијело, али се надам да ће утицати на вјерске службенике свих вјера, да нам се придруже. Пошто живимо у граду, гдје су заступљена сва три народа – Срби, Бошњаци и Хрвати, наш заједнички рад је примјер свим вјерницима, како се требамо поштовати и живјети у миру – казао је свештеник Марић.

– Кроз религију треба тражити душевни мир, а нашим потомцима преносити поруку да народ у Босни и Херцеговини може и мора живјети заједно – истакао је Селмир ефендија Хурић из Санског Моста.

– Кроз ове дијалоге, настојим да људима пренесем своје темељно и људско живљење, како сам и одгојен, а које је касније надограђено вјером. Искуство, које човјек кроз свој живот стиче, јесте да ћемо за свако добро што учинимо на земљи, бити награђани од Бога. Нажалост, за сво зло које човјек уради кроз живот, мораће се стидити и пред Богом рећи да се каје. Дај Боже да се свако од нас, на концу свог живота, буде мање кајао, а срећнији стао пред Бога, знајући да је извршио своју задаћу – поручио је фра Ивица Марић, жупник у Санском Мосту.

Организатор овог догађаја била је Установа за културу “Перо Косорић” Соколац, која је већ годину дана укључена у пројекат Центра за изградњу мира.

– Ово су радионице, које се заснивају искључиво на миру и задовољство ми је што су се одазвали представници невладиних организација. Надам се да ће се што више људи укључити у овакве дијалоге, јер они утичу на добробит цјелукпне наше заједнице – казала је директорица Установе Ирена Шућур.

Овај пројекат спроводи се у десет општина и градова у Босни и Херцеговини: Великој Кладуши, Бања Луци, Јајцу, Мостару, Столцу, Сарајеву, Олову, Бијељини, Добоју и Сокоцу.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име