Милован Цицко Бјелица, потпредседник СДС, упозорава да је стање у странци алармантно. У току чистке, застрашивање чланства и општа пометња.

У Српској демократској странци је ванредно стање и неопходни су превремени избори, ма како их формулисали они који их морају заказати, каже, за „Новости“, Милован Цицко Бјелица, потпредседник СДС.

Оптужбе како се неком жури у страначке изборе и неко други прави пометњу у странци, а притом председник странке Вукота Говедарица врши чистке или, како сам каже, „експресне“ елиминације, застрашивање чланства и гази сопствена обећања, одраз је погубљености која траје од изборне ноћи – напомиње Бјелица.

Он сматра да је у том бунилу и изјава Говедарице да Скупштина странке неће бити одржана „ни убрзо, ни далеко“. Подсећа, такође, и да је раније речено да је страначка Скупштина 12. децембра, те да је комисија утврдила да ниједан потпис за превремену Скупштину СДС, који су предати 17. новембра, није фалсификован.

Према његовим речима, потом су уследили позиви из страначких просторија и узнемиравање људи који су своје мишљење изразили писаним путем и потврдили га потписом. Наш саговорник пита и „зашто Комисија за разматрање захтева за одржавање превремене Скупштине СДС није потписала свој извештај, као и да ли су га Бојан Вјештица, Ведрана Опачић и Данијела Данојлић радили, како је рекао, самостално и савесно или по диктату или се стиде урађеног па не желе да га потпишу?“

ПОВРАТАК У СТРАНКУ

Многобројни су људи који су видевши да СДС искаче из својих патриотских начела, напустили странку и основали неке нове странке и покрете, а сада осећају да је тренутак да се врате и да помогну да се странка усправи и врати на прави и победнички колосек, истакао је Милован Бјелица.

Бјелица тврди да је једино споран наведени број чланова Скупштине СДС и сматра да је мањи од 416, јер списак није пречишћен и није уважен број истераних, отишлих и умрлих.

– Председник у оставци говори о новим људима које ће привући у странку и новој генерацији политичара који ће бити потпомогнути онима који имају друштвени, морални и политички интегритет, и међу људе са интегритетом убраја и себе и свог ментора Младена Босића, а притом они не излазе из институција БиХ и за себе увек нађу ухлебљење – наводи Бјелица.

Он подсећа да је Говедарица за себе нашао место у Већу народа РС, а за Младена Босића у Дому народа Парламента БиХ, напомињући да је већ говорио о људима који прецењују себе и своје капацитете, који су уништавали странку и који то желе да наставе.

– Видим, послушали су ме и схватили да је национално јединство и сарадња неопходна, па је сада Говедарица изјавио да ће странка у Народној скупштини РС подржати председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика у повлачењу виталног националног интереса – наводи Бјелица.

Истичући да је у оваквој ситуацији у првом плану остати председник странке, па макар се она распала и у њој остали само Говедарица и Босић, Бјелица је изразио уверење да тако неће остати и да ће се то показати већ 12. децембра на Скупштини СДС.

Он сматра да СДС мора бити демократска и српска, и мора уважавати све политичке субјекте у БиХ, а посебно у Републици Српској.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име