Никада не смијемо заборавити ствараоце Републике Српске (ВИДЕО)

0

Служењем свете литургије у Цркви Светог пророка Илије, Борачка организација општине Соколац је 08. новембра, у присуству великог броја званица јавног, политичког, друштвеног живота и вјерника, почела обиљежавање крсне славе – Светог великомученика Димитрија. Старјешина Храма Романијске Лазарице протојереј Илија Чупић у обраћању вјерницима рекао је:

– Прослављамо једног Христовог сљедбеника који је живећи на овом свијету препознао смисао и суштину живота, да једино на овом свијету вриједи истински служити Богу. Иако је уважавао све почасти свијета, одабрао је нешто много веће и вредније. Свети великомученик Димитрије био је војсковођа у вријеме цара Диоклецијана. Једно од задужења било је прогон хришћана, али се није опредијелио за то што је било мрско његовом срцу и Богу. Знао је да ће тим избором положити живот свој, али када човјек схвати да полаже живот за нешто што је вјечно, онда нема страха за своју жртву. Управо нам је то показатељ да полажући оно највредније – свој живот за Господа, никада неће бити узалудно и заборављено. Ево данас, послије више од седамнаест вијекова, не прослављамо цара Диоклецијана, него Светог великомученика Димитрија и његово дјело – казао је протојереј Чупић.

Након свете литургије, делегације су положиле вијенце на Централни споменик борцима Сарајевско-романијске регије у Сокоцу. Предсједник Скупштине борачке организације општине Соколац и предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић подсјетио је на тежак положај бораца у данашњем времену.

– Из године у годину свједоци смо колико нецијењен статус има борачка популација. Имали смо договоре у претходном периоду око потписивања Меморандума са Владом РС, који се односи на статусна питања борачке организације и борачких категорија. Међутим, то још није учињено, али нећемо одустати. Нисмо задовољни висином примања која остварују борачке популације, ни борачким додатком и инвалиднином. Све се то мора исправити и коначно ријешити проблематика са којом се носимо већ дуже вријеме – додао је Лалић и поручио генерацијама које долазе, да наставе традицију сјећања на све ствараоце Републике Српске.

Замјеник градоначелника града Источно Сарајево Данко Вучетић истакао је да је ово прилика да се подсјетиомо свих бораца, због којих данас уживамо право на слободу.

На нама је да свако, на свом нивоу, гради и развија Републику Српску. Без обзира на политичке разлике, сви смо јединствени по питању очувања Српске, његовања традиције и сјећања на борце, жртве и све оне који су дали своје животе, да бисмо ми данас живјели – казао је он.

Обиљежавање крсне славе настављено је ломљењем славског колача у Парохијском дому Романијске Лазарице, након чега је услиједио пригодан програм. Овом приликом, уручени су поклони – лаптопови дјечаку Марку Станишићу, сину Зорана Станишића, борца Војске РС, и дјевојчици Милици Вукојичић, кћерки Здравка Вукојичића, такође борца Војске РС.

– Велика ми је част што сам баш ја од све дјеце одабрана, а то се не би десило да није било мог тате. Овај поклон ће ми много значити за учење и школске обавезе – казала нам је Милица.

Поклоне је донирао Горан Дубовина, који данас са породицом живи у Шведској. Он је претходно финансирао изградњу чесме у част његовог дједа Микајила Дубовине, предсједника Црквеног одбора општине Соколац од 1947. до 1973. године, која је подигнута у порти Храма Романијске Лазарице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име