По основу бесправне сјече и крађе шуме, у Републици Српској је за непуне четири године причињена штета од 9,4 милиона марака.

Уназад пола деценије, највећа штета регистрована је 2015. године, када је бесправно посјечено 22.988 метара кубних, укупне вриједности од скоро 3,3 милиона КМ.

У „Шумама Републике Српске“ наглашавају да посебан проблем представља мали проценат ријешених пријава. Примјера ради, за шест мјесеци ове године причињена је штета од 876.443 марака, а наплаћено је тек 10.470 КМ.

– У поменутом периоду бесправно је посјечено и отуђено 4.834 метара кубних, бесправно посјечено без отуђивања 1.135, док шумска крађа готових сортимената износи 42 кубика, што је укупно 6.011 кубика. Највеће шумске штете евидентиране су у ШГ „Јахорина“ Пале, ШГ „Добој“, те ШГ „Романија“ Соколац, у којима је евидентирано 56 одсто укупних штета – кажу у „Шумама РС“.

Додају да је у поменутом периоду поднесено укупно 1.048 пријава, од чега 227 кривичних и 821 прекршајна пријава.

– Од укупно евидентираних штета 78 одсто је покривено пријавама, али проблем и даље представља мали број ријешених пријава и наплаћене штете. Ипак, на плану заштите шума и шумског земљишта учињен је значајан помак у односу на лане, па је величина причињене штете у овом периоду мања за 22 одсто у односу на исти период 2017. Такође, покривеност пријавама евидентираних штета већа је за 21 одсто – истичу у овом предузећу.

Због проблема крађе шуме многа шумска газдинства су прибјегла постављању видео надзора на неким критичним подручјима, те постављању рампи на шумским камионским путевима.

Из „Шума РС“ поручују да појачаним чуварским службама и контролама покушавају да смање бесправану сјечу, те присвајање и промет готових шумских дрвних сортимената.

Из Инспектората РС саопштили су да је у посљедње двије године повећан обим сјече у приватним шумама, гдје значајан проблем представљају неријешени имовински односи, као и неусклађеност катастарских и грунтовних података.

Одузимање дрвних сортимената

Инспектори су у току ове године одузели 962 метра кубна шумских дрвних сортимената чија вриједност се процјењује на преко 83.600 КМ. Сортименти су одузети на постројењима за примарну прераду дрвета и у промету, јер је контролама утврђено да исти нису жигосани и обројчени, што указује на то да је ријеч о бесправној сјечи.

– Изречено је 509 управних мјера за отклањање неправилности. Издато је 398 прекршајних налога у вриједности од 539.100 КМ, поднесене су три прекршајне и четири кривичне пријаве – кажу у Инспекторату РС.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име