Мобилни телефони су се показали као један од највећих дарова човјечанству поставши незамјенљив дио наших живота. Појавом мобилне телефоније услиједило је неко „ново вријеме“. Данас, захваљујући новим технологијама и иновацијама, смањени су трошкови израде, па тако телефоне скоро сви посједују и служе се њима. Неопходни за свакодневну комуникацију, некад оптерећење, некад насушна потреба, некима су и статусни симбол.

За рубрику „Времеплов“, у 239.издању Соколачких новина, одабрали смо причу о увођењу мобилне телефоније на подручју општине Соколац.

Капацитет транзитне централе на Палама је 5 100 преносника, а на Сарајевско-романијску регију стигла је и мобилна телефонија.


Транзитни телеком Српско Сарајево: Нова телефонска централа

Први октобарски дан биће упамћен по још једном подвигу Телекома Републике Српске. На Палама је одржана свечаност у оквиру које је у рад пуштена транзитно-терминална централа и на симболичан начин означен почетак рада мобилне телефоније на овом простору.

У присуству бројних гостију, представника државног и политичког живота Републике Српске, потекла је прича о минулим успјесима Телекома Српске, фирме која је на јединствен начин удружила властиту памет и иде у корак са свјетским телекомуникацијама, најсавременије опремљеним у овој области.

– Обавеза свих нас који смо на одговорим дужностима је да радимо на обједињавању, на јединству нашег народа, а на јединству нашег простора и наших људи ради се на овакав начин, јер од данас су Српском Сарајеву много ближи Бања Лука, Бијељина, Требиње – рекао је, између осталог, потпредсједник РС Мирко Шаровић, на поменутој свечаности.

О пословном подвигу Телекома Српске и Транзитног телекома Српско Сарајево говорио је и Мирко Павић, министар саобраћаја и веза у Влади Српске, нагласивши да су нови објекти прозор у свијет и да је то доказ да Влада РС чини све како би нам свијет био ближи. Министар Павић захвалио се знаменитим фирмама Сименсу и Ериксону, испоручиоцима опреме, на квалитету који представља врхунац када је ријеч о телекомуникационој опреми.

– Лијепо је радити у колективу који има снаге и памети да се бави оваквим озбиљним инвестицијама. Данас пуштамо у рад транзитну централу капацитета 5 100 преносника и прву базну станицу мобилне телефоније на подручју града Српског Сарајева – ријечи су директора Транзитног Телекома Српско Сарајево Мила Јанковића, изговорене у свечарским тренуцима.

Освећење простора у који је смјештена нова транзитно-терминална телефонска централа, обавио је његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај са свештеницима.

Објављено у 239.броју Соколачких новина (септембар 2018.)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име