Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је јуче новинарима приликом посјете Војничком спомен-гробљу на Сокоцу да на овом комплексу има 947 споменика, за чије сукцесивно реновирање ово министарство годишње издваја 65.000 до 70.000 КМ.

На овом гробљу недавно је настављена реконструкција гробних мјеста, постављање плоча и санирање спомен-крстова који су оштећени и попуцали због ниске температуре на овом подручју.

„До сада је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите уложило негдје око 700.000 КМ за реконструкцију и обнову гробних мјеста и за манастир на Равној Романији око 200.000 КМ, што је укупно око 900.000 КМ када је у питању овај комплекс и све оно што припада обиљежјима одбрамбено-отаџбинског и свим другим ратовима“, рекао је Савановић.

Савановић је додао да ресорно министарство годишње планира око 250.000 КМ за обнављање, реновирање и подизање споменика погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату и свим раовима српског народа.

Он је изразио наду да ће у наредном периоду, с обзиром да се економска ситуација Српске побољшава, гробље „Мали Зејтинлик“ бити уређено како то погинули борци Српске и заслужују.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је новинарима на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу да је ресорно министарство у ранијем периоду обезбиједило средства за асфалтирање платоа и прилаза Војничком спомен-гробљу.

„Ми овдје дођемо да се искрено поклонимо свима онима који су дали живот у периоду стварања и одбране Српске, да изразимо огромно поштовање и да се обавежемо да ћемо преносити све спознаје које имамо о том тешком времену на младе генерације, те да их учимо да буду свјесни шта значи слобода“, рекао је Ђокић.

Он је рекао да треба наставити даље одржавати овај комплекс и уредити га тако да он постане меморијални комплекс, гдје ће долазити младе генерације и чути коју он поруку носи за српски народ.

Реконструкцију гробних мјеста на Војничком горбљу на Сокоцу обавља комунално предузеће „Градско гробље“ из Бањалуке.

Маринко Пејић из овог предузећа рекао је да се ради реконструкција 54 гробна мјеста и санирање спомен-крстова, те напоменуо да је до сада на „Малом Зејтинлику“ реконструисано укупно 470 гробних мјеста и да се посао наставља.

Вијенце на Војничко спомен-гробље на Сокоцу положиле се делегације републичког Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и Министарства индустрије, енергетике и рударства.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име