У мјесној заједници Баре, данас је откривен и освјештан споменик који је подигнут у част погинулим борцима и цивилима протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата. Освештању су присуствовали представници државних институција, Града Источно Сарајево, борачких организација Сарајевско – романијске регије, локалне заједнице, као и породице погинулих бораца, саборци и мјештани.

Иницијатива за подизање споменика у мјесном одбору Баре покренута је раније на једном од редовних састанака, а у оквиру реализације постављања споменика у мјесним заједницма на подручју наше општине. На спомен плочи исписана су имена тридесет три погинула борца, који су положили животе за одбрану свог огњишта и Републике Српске, и пет цивилних жртава.

Поздравне ријечи на данашњем скупу упутио је Млађен Милинковић, предсједник Борачке организације Мјесног одбора Баре који се ријечима добродошлице захвалио присутнима, истакавши да ће се окупљање обављати у наредном периоду и одавати почаст погинулим припадницима ВРС.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић истакао је задовољство поводом освећења споменика у Барама.

-Ово је један од најљепших спомен – обиљежја које имамо на подручју општине Соколац. То су заслужила тридесет три борца, који су заједно са 24.000 бораца из Републике Српске, дали своје животе, како би наша дјеца данас уживала слободу. На нама је да чувамо успомену на све погинуле борце, јер је то светиња коју не смијемо заборавити – поручио је Лалић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је ово веома значајан дан за нашу локалну заједницу, као и мјештане мјесне заједнице Баре.

-Познато је да је Романија отворила своја крвава њедра и обезбиједила вјечно уточиште за око хиљаду бораца Сарајевско – романијске регије, који почивају на Војничком спомен – гробљу “Мали Зејтинлик”. Ми не заборављамо наше борце и веома смо поносни што данас имамо четири значајна спомен – обиљежја са исписаним именима погинулих. У наредном периоду трудићемо се да и у осталим мјесним заједницама, на овакав начин, чувамо успомену на оне који то заслужују – казао је Бјалица.

Изгрању споменика новчаним средствима помогли су општина Соколац и Град Источно Сарајево.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име