На Спомен – костурницу у Парку бораца Романије на Сокоцу, на којој је уписано око хиљаду имена погинулих бораца из Другог свјетског рата, данас су положени вијенци поводом 27. јула – Дана устанка народа и народности Босне и Херцеговине.

Вијенце су положиле делегације СУБНОР-а општина Соколац, Пале и Хан Пијесак, делегација општине Соколац, као и соколачка Борачка организација. Полагању вијенаца присуствовали су и учесници Народно – ослободилачког рата, потомци и поштоваоци страдалих у борби против фашизма.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Соколац Миливоје Јанковић обратио се присутнима истичући да овај дан треба обиљежавати као једну светињу српског народа у борби за слободу и опстанак на овим просторима.

– Положили смо вијенце у част свих погинулих бораца, солунаца којих има у Сокоцу преко три стотине и педесет, наших бораца преко четири стотине, а укупно око хиљаду у овој Спомен – костурници, као и четири стотине бораца погинулих у претходном одбрамбено – отаџбинском рату. Све организације које постоје на нашим просторима, доживљавам као једну универзалну организацију у борби за слободу српског народа – рекао је Јанковић.

Присутним борцима и поштоваоцима Народно – ослободилачке борбе обратио се и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

– Све је испричано, написано и доказано дјелима да је слободарска Романија увијек била на страни правде, устајала је против непријатеља и представља снажан глас устанка у борби свог народа и државе против фашизма који се у то вријеме надвио над Европом и цијелим свијетом. Огромне жртве су пале у Другом свјетском рату, само са простора наше локалне заједнице двије хиљаде и пет стотина људи је изгубило живот. Желим да се никад не понови то вријеме да ратујемо, али не смијемо заборавити, морамо његовати традиције, јер ко не поштује прошлост нема ни будућности – категоричан је Бјелица.

Начелник је додао да је у наредних мјесец дана планирана рестаурација Спомен – костурнице, подсјећајући да је и у претходним годинама ово мјесто које је било препознатљиво у бившој Југославији, неколико пута обнављано.

Дан устанка против фашизма само је један у низу датума из наше славне историје који свједочи о континуитету борбе нашег народа за слободу али и властити опстанак.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име