Потпредсједник СДС Милован Бјелица тврди да одлазак бројних дојучерашњих страначких функционера у редове других политичких партија није угрозило јединство СДС, нити је, како каже, нанијело велику штету странци уочи предстојећих општих избора.

У интервјуу за Српскаинфо Бјелица, између осталог, каже да СДС нема ништа против заједничког наступа политичких партија из Републике Српске у Сарајеву, као и да одбацује оптужбе власти у РС да Савез за промјене ради против српских интереса у заједничким институцијама БиХ.

– Онај ко тврди да ми радимо против интереса Републике Српске обмањује народ, изврће истину, подмеће лажне конструкције – каже Бјелица.

ДА ЛИ СЕ СДС КОНСОЛИДОВАО ПОСЛИЈЕ БУРНОГ РАСТАНКА С БРОЈНИМ ДОЈУЧЕРАШЊИМ ПАРТИЈСКИМ ФУНКЦИОНЕРИМА?

Странка је консолидована и тешко да било чији одлазак може да угрози опстанак идеје на којој се темељи СДС. То знају и сви они који су напустили партију. То нису могли да угрозе много бурнији догађаји и тежа времена, када су демократски изабране функционере смјењивали са положаја и функција, када су уцјењивали имовином и животима. Ни тада се нисмо сломили и нестали. Не зато што то други нису хтјели, већ због тога што је СДС дубоко укоријењена у народу који представља и који је снажи својом подршком.

ДА ЛИ ЈЕ ДОШАО КРАЈ РАСКОЛИМА У СДС И КОЛИКО СУ ВАМ ОНИ НАНИЈЕЛИ ШТЕТЕ УОЧИ ПРЕДСТОЈЕЋИХ ИЗБОРА?

Напуштајући СДС многи су се повели оним – “ако могу други, зашто не бих и ја”. Оснивали су своје политичке странке у којима су неприкосновени шефови и лидери над неколико десетина чланова, махом уже и нешто шире родбине. Са пар одбора, колико су успјели да формирају у општинама Српске, сањају да ухвате нешто за себе и да постану фактор који се пита. Много је таквих сада у Републици Српској, који све остварено на политичком, па и пословном плану дугују управо СДС. Велики је број оних који су стигли до посланичких клупа, па и даље. Мандате нису враћали грађанима ни партији из које су изабрани.

МНОГИ КОЈИ СУ ОТИШЛИ ИЗ СДС ГОВОРИЛИ СУ ДА СУ БИЛИ НЕЗАДОВОЉНИ СТРАНАЧКОМ ПОЛИТИКОМ, ПОНАШАЊЕМ У ЗАЈЕДНИЧКИМ ИНСТИТУЦИЈАМА БИХ, САМОВОЉОМ ПОЈЕДИНАЦА ИЗ СТРАНАЧКОГ ВРХА.

Наводили су различите разлоге, али нико од њих није поменуо оно што је једино тачно, а то су повријеђене личне сујете, прецјењивање сопствених способности и капацитета и неутемељен оптимизам да сами могу више.

ВЛАСТИ У РС ТВРДЕ ДА СУ СДС И САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ У ПРОТЕКЛЕ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ, КОЛИКО СУ У ВЛАСТИ НА НИВОУ БИХ, РАДИЛИ ПРОТИВ ИНТЕРЕСА СРПСКЕ.

То су лажи које се пласирају с циљем обмањивања народа. Због снаге идеја, којих се СДС држи већ 28 година, ми смо преживљавали све што и Република Српска и српски народ у цјелини. На прегласавање и пријетње одговорили смо стварањем Републике Српске, заједно са народом и Војском РС смо је бранили и сачували у ратним и тешким поратним годинама. То народ добро зна. Препознаће и присјетиће се и они који су то заборавили и који су се повели за лажном причом владајуће структуре.

ПОСТОЈИ ЛИ ШАНСА ДА ПОСЛИЈЕ ИЗБОРА ДОЂЕ ДО ПРИБЛИЖАВАЊА ДВА ПОЛИТИЧКА БЛОКА ИЗ СРПСКЕ, МАКАР КАДА ЈЕ У ПИТАЊУ САРАДЊА ИЛИ ЗАЈЕДНИЧКИ НАСТУП НА НИВОУ БИХ?

Наравно да смо спремни за разговор, посебно када је у питању заштита интереса Републике Српске.

КАНДИДАТ СТЕ ЗА НАРОДНУ СКУПШТИНУ РС НА ПРЕДСТОЈЕЋИМА ИЗБОРИМА. ЗНАЧИ ЛИ ТО ДА СТЕ ЗАВРШИЛИ ПОСЛОВЕ КАО НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ?

Соколац је постао право градилиште, што се није дешавало од времена настанка данашње модерне општине. То је сада једна мала заједница која је отворена према Европи и свијету, општина која успјешно сарађује са бројним међународним организацијама и партнерима. Од једне затворене средине и општине која је била под санкцијама САД, успјели смо да створимо један другачији амбијент и окружење. Сада је вријеме да одем у Народну скупштину РС и да о потребама и важним питањима за нашу регију и Републику говорим са скупштинске говорнице.

Споменик од изузетног значаја

ВОЈНИЧКО СПОМЕН-ГРОБЉЕ МАЛИ ЗЕЈТИНЛИК, И ПОРЕД ПРИЈЕДЛОГА ПОЈЕДИНИХ ПОСЛАНИКА, НИЈЕ УВРШТЕНО НА ЛИСТУ СПОМЕНИКА ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА ЗА РС.

Ту иницијативу у потпуности подржавам. Још чекамо одговор власти РС. Мали Зејтинлик морао би и законски да буде проглашен мјестом од изузетног значаја за Српску. Заједно са планираним Музејом стварања РС у Палама требало би да чини јединствену цјелину, која ће да учи будуће генерације о стварању Републике Српске, а туристима да да истиниту слику о догађајима на овим просторима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име