Симбол одбране и страдања Срба у борби за очување слободе (ВИДЕО)

Свечано обиљежен Дан одбране Сарајевско – романијске регије

0

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, на Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, организовао је свечано обиљежавање Дана одбране Сарајевско – романијске регије у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату. Обиљежавање овог значајног датума почело је служењем парастоса страдалим српским борцима. Овај дан се обиљежава у знак сјећања на битке у јуну мјесецу 1995. године, у којима је српска војска пружила снажан отпор у одбрани Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС и предсједик Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, Миленко Савановић рекао је да су најтеже борбе вођене на подручју Сарајевско-романијске регије.

– Данас обиљежавамо двадесет три године од одбране овог подручја у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату који је наметнут српском народу. Велике силе су имале намјеру да умјесто нас одлуче гдје ћемо и како живјети. Тадашње јединство војске, политике и српског народа, успјело је да очува територију Републике Српске. Захваљујући жртви српских бораца ми смо данас своји на своме. Наше јединство ни у данашњем времену не смије бити упитно, када је ријеч о очувању, економском развоју и просперитету Републике Српске, поручио је Савановић.

У току трајања Одбрамбено-отаџбинског рата на подручју Сарајевско-романијске регије снаге Армије БиХ су извеле неколико безуспјешних офанзива на положаје Сарајевско-романијског корпуса. Имајући у виду да је Корпус бројао између 18. 000 и 20.000 бораца, губици од 4.000 погинулих осликавају тежину борби вођених на овим просторима.

Према ријечима предсједника Борачке организације РС Миломира Савчића, овај датум је симбол одбране и страдања Срба у борби за очување слободе.

– Кад је ријеч о одбрани Сарајевско-романијске регије, тешко је поменути само један датум. У то вријеме готово да није било дана када се нису вршиле мање или веће војне акције. Значајно је да се овај дан, али и сви други дани одбране не забораве. Неопходно је борити се за истину о овим догађајима, да се она докаже и угледа свијетло дана, како би будућа покољења знала своју историју, рекао је Савчић.

Замјеник градоначелника Града Источно Сарајево, Данко Вучетић, у свом обраћању казао је да се не смије заборавити дан страдања српских бораца, те да захваљујући њиховој жртви живимо живот достојан човјека.

– Протекло је двадесет три године од муслиманско-хрватске офанзиве на сарајевско ратиште. На овом светом мјесту дужни смо одати почаст и захвалност свима онима који су своје животе уградили у темеље Републике Српске, истакао је Вучетић.

Полагању вијенаца на „Малом Зејтинлику“ присуствовали су и изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, делегација Народне скупштине Републике Српске, посланици Марко Видаковић, Недељко Милаковић и Мирослав Брчкало и изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Миленко Ристић.

Вијенце су положили и представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, представници Града Источно Сарајево, начелници општина Источно Ново Сарајево, Соколац и Пале, те представници општинских борачких организација Сарајевско-романијске регије.

Обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије настављено је у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, гдје је служен парастос погинулим борцима, чија су имена исписана на зидовима манастира.

На српском војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу сахрањено је 947 бораца Војске Републике Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име