У протеклих неколико дана, пар рода покушавао је да на једном стубу у насељу Соколачке њиве, свије своје гнијездо од природних материјала. Вјетрови нису дозвољавали да се гнијездо учврсти, те су чланови Ловачког удружења „Гласинац“ Соколац, уз помоћ мјештана у насељу Соколачке њиве, дошли на идеју да направе посебну платформу за гнијездо рода.

Иако је ријеч о птицама које живе углавном у подручју суве климе, у тропским и суптропским крајевима, ове птице селице су се задржале на Романији.

Из Ловачког удружења „Гласинац“ обавјештавају становништво да су роде законом заштићена врста птица и моле грађане да не узнемиравају и не нападају птице које су овог прољећа обогатила фауну романијског краја.

У западним културама рода симболизује рађање дјетета, што је општеприхваћено становиште широм свијета. Када би родитељима било тешко да објасне дјеци како су дошла на свијет, обично би одговарали са „дјецу доносе роде“. Претпоставља се да је то посљедица вјеровања да роде доносе срећу и благостање, зато што су правиле велика гнијезда на димњацима од кућа, те је било лако замислити како роде „спуштају“ дјецу низ димњак у кућу.

У сваком случају, роде су увијек добродошле.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име