Поводом обиљежавања 9.маја, делегације општине и СУБНОР-а Соколац, руководство Градске управе Источно Сарајево, представник Aмбасаде Руске Федерације у БиХ Јуриј Бутков, те Борачка организација Сарајевско-романијске регије положили су вијенце на спомен-костурницу у Парку бораца Романије на којој је исписано 989 имена партизанских бораца.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић је рекао да све институције на републичком и локалном нивоу треба да обиљежавају овај датум сходно својим могућностима.

– Девети мај заслужује посебну пажњу. Град ће наредне године у координацији са представницима Руске амбасаде ући у организацију међународне друштвене акције „Марш бесмртног пука“ да би на што достојанственији начин обиљежавали овај датум- рекао је Вуковић.

Дан побједе над фашизмом је дан када одајемо почаст жртвама Другог свјетског рата, ријечи су начелника општине Соколац Милована Бјелице.

Људи су емотивно везани за овај датум, јер је Романија увијек била слободарска кроз претходне ратове, који су одузели многе животе. Новије генерације су заокружиле Републику Српску, наш циљ је да сачувамо ове просторе и да РС буде мјесто за народе свих националних припрадности, рекао је Бјелица и додао да требамо градити јединство и слогу унутар нашег народа коју ћемо преносити на млађе генерације које ће славити наше претке без ратова, без нових спомен- обиљежја и који ће да живе у слози са собом и својим комшијама навео је Бјелица.

У име Русије одајемо почаст свима који су изгубили животе, борбу за слободу наше отаџбине. Ова побједа је храброст наших ветерана, бораца, партизана и цивила. Како кажу у Русији нико и ништа није заборављено, рекао је Јуриј Батков који је положио вијенац испред представника Руске амбасаде.

Предсједник СУБНОР-а Соколац, Миливоје Јанковић присјетио се историје страдања, док је секретар СУБНОР-А Пале Томо Терзић, истакао да све организације удружено раде са једним заједничким циљем, његовање традиције ослободилачких ратова.

Широм Републике Српске Дан побједе над фашизмом се обиљежава низом манифестација, на којима се слави побједа и одаје почаст жртвама Другог свјетског рата у коме је српски народ учествовао на страни антифашиста и при томе поднио огромне жртве.

Након посјете спомен- костурници у Парку бораца Романије, делегација је положила вијенце на Војничком спомен гробљу Мали зејтинлик и одали почаст погинулим борцима у протеклом одбрамбено- отаџбинском рату.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име