Организована прослава Међународног дана жена, 8.марта (ВИДЕО)

Фото: Бојан Д.Тошић

4

Поводом прославе Међународног дана жена, 8. марта синоћ је организована прослава за око двије стотине двадесет жена из Сокоца. Осмомартовска забава поклон је женама од начелника општине Соколац Милована Бјелице.

Младенка Пандуревић, директор Развојне агенције Источно Сарајево казала је да су жене снажан ослонац сваког душтва, како у друштвено- политичком тако и у породичном животу.

– Жене су изузетно заслужне за развој друштва. Оне су стуб породице, али и стуб организација у којима обављају важне функције. Одговорне су и у свом раду показују добре резултате. Све жене треба храбро да иступе и да покажу да како успјешно могу да воде једно домаћинство, тако могу успјешно да учествују у друштвено политичком животу, истакла је Пандуревић.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Сњежана Божић истакла је да је улога жена јако важна у свим животним сферама.

– Жена мора да усклади све своје обавезе. Потребна јој је првенствено подршка породице. Захваљујући постојећим законима све су бројније у политици. Требају бити упорне и истрајне како би оствариле своје жеље и циљеве. Било да се баве политиком или неким другим пословима, својим сензибилитетом жене доприносе позитивним промјенама у друштву. Општина Соколац је доказ томе, јер на одговорним руководећим позицијама налази се велики број успјешних жена, поручила је Божић.

Жене не треба да се плаше промјена и храбро треба да се боре за свој друштвени положај, рекла је Борјанка Крсмановић, секретар Скупштине општине Соколац.

– Сматрам да даме нису она тиха снага друштва, већ напротив она снажнија. Поручујем свим женама да се ангажују у друштвено – политичкој свакодневници, да свјесно и одговорно обављају свој посао и тако се изборе за своје мјесто у јавној сфери друштва.

Младе жене треба да теже стицању образовања и еманципације како би се саме избориле за своја права и за позитивне промјене у друштву, истакла је Ана Маловић , магистар права.

– Важно је да се заједнички боримо за бољу позицију у друштву. Чињеница је да смо по питању родне равноправности у незавидном положају, али својим знањем и образовањем треба да такву ситуацију промијенимо. Познате су бројне изреке које кажу да уколико желите коријените промијене у друштву – активирајте жене, поручила је Маловић.

Наша средина је и даље традиционално друштво у коме се жене свакодневно требају борити за бољи статус. Глобално, положај жена је незавидан, али општина Соколац је доказ да ипак може и другачије.

4 КОМЕНТАРА

  1. Тако значи, комунистички празник 8. март се слави…ражњићи, ћевапи усред поста…само напред Срби…зато вам тако све напредује и цвијета…сви на интернету али забадава…гуглајте мало бише о том крвавом празнику и датуму и биће вам јасно зашто га цивилизовани и развијени Запад не слави…само поједини социолиберали и неокомунисти.

  2. Nemam ništa protiv da žene slave svoj dan ,neka ga slave zauvjek i treba,ali treba pozvati sve žene i one iz realnog sektora i nezaposlene jer i one su žene .ove slavljenice sa državnih jasala imaju priliku često da nešto slave što ne osuđujem nek slave ,ali ste se trebali sjetiti i ovih žena jer i njihov je to praznik.ali ide dan izbora kad će te se i njih sjetiti samo ne znam hoće li one vas.

  3. cenzurišu se tekstovi koji nikoga ne vređaju ,samo iznose činjenično stanje, tj ako ideš uz dlaku načelniku dobro je a ako je kontra nigdje te nema. sramota

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име