Сједница Скупштине општине Соколац: Ускоро рјешавање статуса ЈП ВиК „Врело Биоштица“ у стечају (ВИДЕО)

0

На данашњој сједници Скупштине општине Соколац усвојен је Извјештај о судским споровима за општину на дан 31.12.2017. године, као и Одлука о куповини ЈП „Врело Биоштица“ у стечају кроз поступак реорганизације.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да су средства за судске спорове у вриједности од 50.000 КМ у потпуности измирена.

– Средства за измирење судских поступака резервисана су прије седам мјесеци. У међувремену један дио обавеза је исплаћен, а коначну одлуку о потраживањима донијеће суд – додао је Бјелица.

Говорећи о тужбама које су поднијели локални пољопривредници, одборник Клуба СНСД-а Снежана Којић истакла је незадовољство односом општине према пољопривредним произвођачима.

– Општина Соколац се према правилнику из 2013. године обавезала да ће плаћати подстицај произвођачима млијека у износу од 0,05 КМ по литру млијека. Исплаћени су подстицаји само за шест мјесеци. Одлуком из 2016. године предвиђено је да се из буџета општине индивидуалним произвођачима, а у виду подстицаја за набавку квалитетно приплодних стеоних јуница, пружи подршка. Општина није обезбиједила те подстицаје и због тога су пољопривредници поднијели тужбе – казала је Којић.

Начелник Бјелица демантовао је тврдње опозиције, истичући да послије 2013. године није донесен ниједан правилник о подстицају за пољопривредне произвођаче, на који се општина обавезала.

– Истина је да нисмо успјели исплатити сва средства из 2013. године, али морам напоменути да доношење оваквих правилника није обавеза општине. То смо учинили да бисмо пружили подршку пољопривредницима. Наредних година било је значајних субвенција за набавку пластеника, лактофриза, музилица, садница воћа, мотокултиватора и слично. Заштитили смо имовину Фарме крава и Центра за унапређење пољопривредне производње у брдско – планинском подручју. Поред тога, издвојили смо значајна средства за формирање Пољопривредне задруге и дали пуну подршку мљекарама „Милкос“ и „Пађени“, који измирују обавезе према произвођачима млијека са подручја општине Соколац – појаснио је Бјелица.

Начелник Одјељења за привреду и финансије Митар Пржуљ, образложио је да се општина Соколац обевезује да ове године изврши уплату у вриједности од 50.000 КМ на рачун ЈП „Врело Биоштица“ у стечају, како би се покренуо поступак реорганизације.

– Правоснажношћу рјешења о усвајању стечајног плана, који усваја скупштина повјерилаца поменутог предузећа, завршен је стечајни поступак и наступа реорганизација, која се одвија три године. Тако да је наша обавеза да у 2018. години уплатимо 50.000 марака, 2019. године 150.000, а наредне двије године по 500.000 КМ. Предузеће ће у току процеса остати под судском контролом, а узимајући у обзир да послује позитивно, моћи ће да допринесе у реализацији плана – објаснио је Пржуљ.

Локални парламент данас је усвојио Приједлог одлуке о усвајању програма кориштења средстава од накнаде по основу продаје шумско – дрвних сортимената.

Одборник СНСД-а у Скупштини општине Соколац Раде Дангубић, на прошлој сједници поднио је амандман на тачку о усвању буџета.

– Нећу залазити у Приједлог програма кориштења средстава од накнаде по основу продаје шумско – дрвних сортимената, за који је општини Соколац Министарство пољопривреде, шумарства и пољопривреде, дало сагласност. Међутим, морам да истакнем да је ријеч о намјенским средствима, која морају бити планирана буџетом, уложена у рурална подручја и реконструкцију путева. Инсистирамо да програм буде регулисан ребалансом буџета и да се уврсте сва питања, која је ресорно министарство одобрило на основу датог програма – казао је Дангубић.

Начелник општине Соколац истиче да, уколико дође до одступања од програма, исте ће ријешавати ребалансом буџета.

– Одређени број путева на подручју наше општине је реконструистан, а у наредном периоду биће ријешено још сличних питања када је ријеч о инфраструктури у локалној заједници – додао је Бјелица.

Одборници су на данашњој сједници усвојили и Приједлог програма услуга заједничке комуналне потрошње за 2018. годину, Приједлог одлуке о продаји градског грађевинског земљишта путем лицитације, као и Приједлог одлуке о преносу права својине над објектима са општине на ЈЗУ „Психијатријска болница“ Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име