Основни суд у Бањалуци као неосновану одбио је тужбу судије Основног суда у Сокоцу, који је тражио да се раскине споразум о мирном рјешавању радног спора, према којем је на име регреса из 2014. године требало да му буде исплаћено 1.200 КМ.

Подсјећања ради, 11 судија Основног суда у Сокоцу и поред потписаног споразума са Агенцијом за мирно рјешавање радних спорова о исплати регреса за 2014. годину одлучило је да иде даље у судски поступак, који су на крају добили на штету РС. Споразум који су судије потписале био је да им се исплати 1.200 КМ, међутим каснија пресуду Основног суда у Власеници износила је 1.227,12 КМ плус затезне камате плус трошкови поступка од 1.200 КМ.

Управо ове затезне камате и трошкови поступка, како је тада рекао Борислав Радић, директор Агенције за мирно рјешавање радних спорова, биле су основни мотив да се не пристане на споразум већ да се иде даље у поступак против РС. Због неисплаћеног регреса тада су мање-више све судије и тужиоци у РС тужили РС, али након потписаног споразума с Агенцијом за мирно рјешавање спорова сви осим 11 судија Основног суда у Сокоцу су повукли те тужбе.

“Странке не могу покренути поступак пред судом или другим органима за поништење одлука нити захтијевати њихово поништење из разлога јер су одлучиле да након тога на другачији начин ријеше спор”, наводи се, између осталог, у пресуди Основног суда у Бањалуци.

У Агенцији за мирно рјешавање радних спорова кажу да су очекивали овакву пресуду јер су од самог почетка били у праву пошто судије Суда у Сокоцу нису имале основа да иду даље у поступак након закљученог споразума. Такође, наглашавају да се ради о првој пресуди којом се одбија захтјев за раскид уговора Луке Боровчанина, али да ће вјероватно и у осталим поступцима који још трају бити иста одлука Суда.

“Од када постоји Агенција нисмо се сусретали са сличном ситуацијом и већим безобразлуком. Ради се о невиђеној срамоти и похлепи судија и забринут сам ко све данас може бити носилац правосудне функције, почев од предсједника суда до судија”, рекао је Радић.

Судије у Сокоцу, које су за разлику од својих колега судија и тужилаца и поред потписаног споразума наставиле поступак тужбе против РС, раније су рекле да је за ситуацију која је настало криво Правобранилаштво РС и то, како је тада наведено у писму, “због лоше комуникације између сједишта замјеника правобраниоца у Источном Сарајеву и Власеници”. Тада су се огласили и у Правобранилаштву РС, гдје су рекли да нема говора о њиховој кривици те да су по овлаштењу Министарства правде закључили споразум са судијама за исплату регреса и да је он закључен управо из разлога да се избјегну парнични поступци.

1 КОМЕНТАР

  1. Da nije smiješno bilo bi žalosno,sude nam ljudi koji nepoznaju osnovna pravila,sramota,oni će svoje naplatiti,jedino ne znam šta je to regres.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име