Поводом деветог јануара, обиљежавања крсне славе и Дана Републике Српске, на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Сокоцу, вијенце су положили, делегација општине Соколац на челу са начелником Милованом Бјелоцом, представници Борачке организације, те млади представници локалних партија наше општине.

Према ријечима предсједника Скупштине борачке организације општине Соколац и предсједника Одбора борачких организација Сарајевско-романијке регије Жељка Лалића, данас је најзначајнији дан за српски народ.

– Борци су стали у заштиту свог народа, одбранили и ставили печат на стварање РС. Преко 22 хиљаде наших другова, је дало своје животе за темеље. Зато се данас првенствено њих требамо сјетити и помолити за њихову душу, рекао је Лалић и додао да РС још увијек није званично оно што би српски борци вољели да буде, оспоравани смо на много начина, првенствено из БиХ, али стремимо свом циљу и надамо се да ћемо једног дана дочекати оно за шта су наша браћа дали своје животе, да Српска буде самостална и независна држава, прва српска држава са ове стране Дрине коју смо створили заједно. Борачка организација РС данас ће учествовати у свечаном дефилеу у Бањој Луци, и послати јасну поруку: Република Српска је једна творевина која је створена са крвљу српског народа, нашом борбом, борбом представника наше власти и нико је неће моћи угасити.

На 26. рођендан наше отаџбине начелник општине Соколац Милован Бјелица, подсјетио нас је на данашњи дан 1992.године.

– Висока цијена плаћена је за Републику, на данашњи дан, чврстим ставом Клуба посланика српског народа у Скупштини БиХ, ставили смо до знања представницима других народа да не могу врштити мајоризацију над Србима и тада смо кренули у једну авантуру стварања Српске Републике. Тада смо одлучили да конституишемо Скупштину српског народа у БиХ, чија су основна политика и циљ, те план и програм били да се сачува тадашња СФР Југославија, бар у скраћеним границама, да у њеном саставу остану четири државе те да се да пуна подршка очувању Југословенске Народне Армије, рекао је Бјелица.

Вијенце погинулим борцима, данас су положили и млади преставници Српске демократске странке, Партије демократског прогреса и Савеза независних социјалдемократа.

Потпредсједник младих СДС-а Соколац, Ана Маловић је позвала младе да поштују традицију наше земље и оних који су дали животе за њу.

– Као млади грађанин РС сматрам да сви ми, нарочито млади, морамо својим доприносом утицати на промјене у друштву и слиједимо примјере који ће нас водити у бољу Републику – рекла је Маловић.

Душан Соколовић, дијете погинулог борца, студент права, испред младих ПДП-а, обраћајући се новинарима рекао је да се нада бољој ситуацији од ове постојеће.

– Највећи допринос дала је Сарајевско- романијска регија по питању жртава међу којима је и мој отац – истиче Соколовић.

Вијенце су положили и млади чланови СНСД-а, који су се окупили да пошаљу поруку да се не забораве борци који су животе уградили у темеље РС и да народ треба остати на окупу и радити на очувању отаџбине.

2 КОМЕНТАРА

  1. Žalosno je što nam dan republike umjesto naroda proslavljaju ovakvi tipovi.oni doduše stalno nešto slave,njima je dan republike svaki dan .njih interesuju samo stolice da zasjedu i glodju republiku.medju njima nema razlike nikakve ,samo daj sve njima i njihovima ,guraju se laktaju uvlače u š**** jednom rječju Šljam.kao lešinari oko plijena tako oni oko tih opštinskih i državnih kasa čekaju svoj plijen.ne mislim da će te objaviti ali niste jedini portal.

  2. Objaviše ti komenar. Pretjera sa uvredama. Među ovima na fotografiji ima mnogo koji nisu zaslužili takve primitivne etikete.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име