Начелник општине Соколац Милован Бјелица прихватио је сарадњу на примјени пројекта „Праћење рада локалне управе с аспекта превенције корупције“, који су данас презентовали представници ОЕБС-а, а биће реализован у 20 општина БиХ.

Бјелица је исказао спремност да учествује у пројекту и представницима Мисије Главне канцеларије ОЕБС-а и ОЕБС-ове Теренске канцеларије Сарајево обећао све видове сарадње. Нагласио је да је општина Соколац урадила План интегритета на који је добијена сагласност Министарства правде Републике Српске.

Мисија ОЕБС-а БиХ почела је да се бави питањем превенције корупције од почетка 2017. године, а замишљено је да пројектом буду обухваћени стратешки циљеви који се односе на подршку ентитетским властима у изради закона, учешће јавности и заинтересованих страна, те подршку локалним властима у изради подзаконских аката.

Бјелица је рекао новинарима да је општина Соколац добила похвале од представника Мисије ОЕБС-а што је Нацрт упутства за примјену расправе о Нацрту закона о заштити лица која пријављују корупцију у Републици Српској објавила на својој веб-страници и позвала грађане да у складу са тим упутством достављају пријаве за наводну корупције у овој локалној заједници.

Он је подсјетио да се пројекат односи и на праћење рада локалне управе с акцентом на Скупштину општине, тако што ће представници мисије ОЕБС-а пратити планирање и извршавање јавних финансија на локалном нивоу.

Према његовим ријечима, циљ ове иницијативе јесте да представници Главне канцеларије Мисије ОЕБС-а посматрају рад локалних скупштина у 20 општина и градова у БиХ, по 10 у Федерацији БиХ и у Републици Српској, тако што би пратили начин планирања и извршавања буџетских средстава.

Информације које би се на тај начин прикупиле, како је презентовано начелнику општине Соколац, биле би процесуиране у главној канцеларији и на крају године би био сачињен извјештај у којем би се указивало на позитивне и негативне трендове у раду локалних управа и на трендове, што би било од велике користи, како Мисије ОЕБС-а тако општинама у БиХ, међународним и домаћим актерима.

„Кад је ријеч о пројекту праћења рада локалне управе с аспекта превенције корупције ми смо потпуно отворени за сарадњу и до сада је наша општина о свим питањима била транспарентна и позивали смо на сједнице Скупштине општине све оне за које смо сматрали да треба да присуствују“, рекао је Бјелица.

Он је истакао да општина Соколац пет година ради на отварању општине и да признаје да не може бити задовољан са свим у свом раду и у реализацији и извршењу буџета.

„Кад је ријеч о прикупљању и распоређивању средстава, не можемо све обавезе да извршимо због дијела дугова који су створени у претходном периоду. Немамо заинтересованих за куповину градског грађевинског земљишта, што аутоматски утиче на прикупљање додатних средстава у буџету. Једина средства која пуне буџет су од ПДВ-а и дијела непореских прихода, тј. од кориштења шумско-дрвних сортимената на подручју наше општине“, оцијенио је начелник општине Соколац.

Бјелица је нагласио да се због те чињенице општина Соколац покушава уклопити бар дјелимично и отворити према Европи, покушава да припомогне кад је ријеч о европским интеграцијама, да се припреми за претприступне и ИПА фондове за позив инвеститорима.

Он је додао да је Соколац успоставио сарадњу са свим невладиним организацијама, финансијским институцијама које се баве донаторством, Сидом, УСАИД-ом, УНДП-ом, „Ворлд вижном“, „ПРО-будућност“, „ФАО“, „Свјетском банком“, „Развојном банком Савјета Европе“, „Европском развојном банком“, „Европском инвестиционом банком“, „Градом Источно Сарајево“, „Владом РС“, „Савјетом министара БиХ“, сусједним општинама у Кантону Сарајево, Федерацији БиХ те везе са општинама у Црној Гори и Србији кад је ријеч о прекограничној сарадњи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име