Ненад Вуковић је рођен 24.03.1978.године у Сарајеву. Основну школу завршио је у Сарајеву, а гимназију у Средњошколском центру „Пале“. Дипломирао је на Универзитету у Источном Сарајеву и стекао звање професора физичког васпитања. У Основној школи „Пале“ радио је као наставник физичког васпитања од 2002 – 2009. године. Три пута је биран за одборника у Скупштини Општине Пале, као кандидат на локалним изборима 2008. 2012. и 2016. године. Функцију замјеника начелника општине Пале обављао је у два мандата, у периоду 2009 – 2012. и у периоду 2012 – 2016. године. За то вријеме Пале су добиле статус развијене општине, постале урбана средина и универзитетски и спортски центар. Као замјеник начелника водио је пројекат добијања „Бикон статуса” за општину Пале о теми „Туристички потенцијали у функцији развоја локалне заједнице“. На конститутивној сједници Скупштине Града Источно Сарајево, 9. марта ове године, изабран је за градоначелника града Источно Сарајево. Ожењен је и отац двоје дјеце.

ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО ЧИНЕ ОПШТИНЕ ИСТОЧНА ИЛИЏА, ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, ПАЛЕ, ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД, СОКОЛАЦ И ТРНОВО. НАЧЕЛНИЦИ ОПШТИНА ПРИПАДНИЦИ СУ РАЗЛИЧИТИХ ПОЛИТИЧКИХ ПАРТИЈА, А РЕАЛИЗАЦИЈА РЕДОВНИХ АКТИВНОСТИ И ПЛАНОВА ВЕЗАНИХ ЗА РАЗВОЈ ГРАДА ДИРЕКТНО ЗАВИСИ ОД САРАДЊЕ НА РЕЛАЦИЈИ ГРАДОНАЧЕЛНИК – НАЧЕЛНИЦИ ОПШТИНА. КАКО ОЦЈЕЊУЈЕТЕ САРАДЊУ?

ВУКОВИЋ: Тачно је да је на подручју града спечифична политичка ситуација, односно да се она огледа у чињеници да од шест општина у три су начелници су из СДС-а, три из СНСД-а, а градоначелник из ПДП-а. Ова власт у граду Источно Сарајево изабрана је 9. марта и од тог дана један од наших циљева је смиривање политичких тензија на подручју града на начин да смо постигли да развијемо добре и коректне односе са свим општинама. Обишли смо свих шест општина, пружили руку сарадње без обзира из које партије је начелник општине и које партије чине скупштинску већину, разговарали о заједничким темама и надлежностима које има град, стабилизовали политичке прилике и сложили се да различитост у припадању политичким партијама неће негативно утицати у овом мандату на развој града Источног Сарајева и општина. Надамо се да ће и у општинама размишљати као и ми у граду па сходно томе можемо очекивати напредак у наредном периоду.

ПО ПОВРШИНИ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ЈЕ НАЈВЕЋИ ГРАД У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, ДОК СЕ ПО БРОЈУ СТАНОВНИКА НАЛАЗИ НА ПЕТОМ МЈЕСТУ. КОЛИКО ОВИ ПОДАЦИ ГОВОРЕ О НАЧИНУ ФУНКЦИОНИСАЊА СВИХ СЛУЖБИ У ГРАДУ?

ВУКОВИЋ: Град Источно Сарајево је специфичан и једини који у свом саставу има општине. Ово је једно од најбољих рјешења у погледу подјеле надлежности. Град у функцији грађана у општинама ради многе послове и тиме помаже општинама у организационом и финансијском смислу. Град за све општине има ватрогасну службу која ради на четири локације – на подручју општина: Пале, Соколац, Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, са одјељењем у Трнову. Размишљамо и о одјељењу на подручју општине Источни Стари Град. Информације са терена кажу да је протеклог љета служба била на висини задатка. Такође, обављамо квалитетно инспекцијске послове (грађевинска, ветеринарка, санитарна, еколошка и др. инспекције) за свих шест општина. Уколико би свака општина имала сваку од ових инспекција то би био веома скуп апарат за овај број становника и привредних субјеката, тако да је ово рјешење рационално.

Град је преузео и материјалне трошкове за средњошколске центре у износу од 350 000 до 400 000 КМ годишње и редовно измирује обавезе према средњошколским центрима на Сокоцу, Палама, Илиџи и СШЦ „28.јуни“ Источно Ново Сарајево. Ускоро ћемо бити у прилици да одређеним средствима финансирамо пројекте школа којима бисмо ријешили неке од горућих проблема као што су гријање у школи у Сокоцу, повећање енергетске ефикасности, односно замјена столарије и фасаде у школи у Палама, у Источном Новом Сарајеву и Илиџи; суфинансирање трошкова постављања видео надзора и пројектима набавке одређених учила. У рјешавању проблема у средњошколским центрима очекујемо учешће општина у којима се налазе и посебно Министарства просвјете и културе РС.

Источно Сарајево је град младих

Због постојања осам државних факултета и неколико приватних високих школа Источно Сарајево је град младих, најпожељније мјесто за живот на простору истока Републике Српске, од Бијељине до Требиња. Са ових простора се не одлажи. Универзитет је важан за перспективу овог подручја и нећемо дозволити његову разградњу кроз преношење студијских програма. Очекујемо рјешавање статусних питања Ректората појединих факултета и студентског стандарда- истакао је градоначелник током разговора.

Град има и надлежност у области промоције туристичких производа. Туристичка организација добро промовише све туристичке потенцијале на подручју града Источно Сарајево. Наше планине–љепотице, Олимпијски центар и централну дестинацију Јахорину, Романију, Требевић (који се убрзано развија), Равну Планину и остале. Имамо и многобројне микродестинације од пећине Орловача и више излетничких локација, од Рибарског дома „Николићи“ до Кадиног врела, Источника на Кули и бројне друге локације од Сокоца, преко Старог Града, Источне Илиџе, Новог Сарајева и Трнова. Туристичка организација у свакој од општина финансира неки од пројеката средствима оствареним од туристичке таксе.

Средства добијена кроз комуналну накнаду, која се граду уплаћују из свих шест општина, улажемо у област саобраћајне инфраструктуре (изградња и одржавање хоризонталне и вертикалне сигнализације) коју редовно одржавамо на цијелој територији града.

Све о чему сам говорио више није у обавези општина што додатно растерећује локалне буџете и службе. Сарадња је добра и очекујем да ће се на исти начин наставити.

САРАДЊА СА ВЛАДОМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ИНСТИТУЦИЈАМА БИХ ОД ИЗУЗЕТНОГ ЈЕ ЗНАЧАЈА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПЛАНОВА РАЗВОЈА ГРАДА. КОЛИКО СТЕ ЗАДОВОЉНИ САРАДЊОМ?

ВУКОВИЋ: Сарадња се креће од конкретне до протоколарне. Постоје институције које показују озбиљност и одговорност и имају добру сарадњу са Источним Сарајевом, помажу и општинама и становништву овог подручја. Са друге стране су поједина министарства и институције које показују неозбиљност игноришући на неки начин становништво овог краја. Не бих именовао било кога, само ћу рећи да смо ми припремили бројне пројекте на подручју града. Имамо у свом саставу Развојну агенцију (РАИС) која може да помогне и општинама у саставу града и привреди. Ми од институција Републике Српске, од оних са БиХ нивоа и међународних организација очекујемо највећу сарадњу управо са Развојном агенцијом која делегира и реализује пројекте на подручју града. Надам се да ћемо у наредном периоду имати бољу сарадњу.Са наше стране не постоје политички проблеми или било који други разлози да не унаприједимо сарадњу.

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ НЕДАВНО ЈЕ ДОЛАЗИО У ПОСЈЕТУ. ОБЕЋАНА ЈЕ ПОМОЋ СРБИЈЕ. ШТА СЕ КОНКРЕТНО ОЧЕКУЈЕ?

ВУКОВИЋ: То је историјска посјета граду Источно Сарајево. Предсједник Вучић је имао довољно разумијевања да се одазове нашем позиву и у склопу посјете Босни и Херцеговини да посјети и град Источно Сарајево. На прелиминарном састанку добили смо обећање да ће помоћ бити упућена општинама Пале и Источно Ново Сарајево, а ми смо тражили да се уваже и други захтјеви начелника општина са подручја града. Наши захтјеви су до сада дјелимично уважени, а остали ће бити у наредном периоду. Изузетно смо захвални Влади Србије и предсједнику Вучићу што су издвојили знатна финансијска средства за путну инфраструктуру у општини Пале; што ће се завршити дворана која је због временских неприлика срушена 2012. год. у Источном Новом Сарајеву и изградити трг. Подржавам и захтјев начелника општине Соколац који је наишао на уважавање предсједника Вучића, да се помогне при адаптацији и реконструкцији гробља Мали Зејтинлик – пројекта који је важан за цијели град Источно Сарајево и Републику Српску. Било је захтјева и из општине Трново, Источна Илиџа и Источни Стари Град. Делегирали смо и пројекте од општег значаја као што су Музеј одбрамбено-отаџбинског рата РС на Палама и завршетак започетог позоришта у Источном Сарајеву. Очекујемо разумијевање у наредном периоду за ове пројекте, како од владе Републике Српске, тако и од владе Србије.

НА КОЈЕ ПОТЕНЦИЈАЛЕ СЕ ОСЛАЊАТЕ У ПЛАНОВИМА ЗА РАЗВОЈ ГРАДА У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ?

ВУКОВИЋ: Развој града дефинисан је кроз Стратегију која је усвојена у претходном периоду. Туризам је једна од најважнијих привредних грана гдје можемо остварити велики напредак; добро развијена дрвна индустрија, у којој је запослен велики број људи, која има потенцијал у скоро свим општинама, а директно зависи од стања у предузећу „Шуме РС“ (од тог предузећа се очекује сировина). Метална индустрија овдје је била изузетно развијена некада, а данас је на кољенима. Морамо инсистирати код стечајних управника и код Владе РС која је надлежна за ова предузећа да се нађу партнери, да предузећа поново раде за потребе тржита. То је заједнички посао општина, Града и Владе РС и цијеле БиХ гдје сви заједничким снагама свако у свом домену мора нешто да уради за бољу ситуацију у привреди града Источног Сарајева, која би довела до запошљавања великог броја људу и наредном периоду.

Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од меркетинг менаџера до директора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име