Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Декларацију о критеријумима за дефинисање трасе будућег ауто-пута између Београда и Сарајева, чији је предлагач посланик Младен Босић /СДС/.

Овом декларацијом предвиђено је да траса пута иде преко Тузле, Брчког и Бијељине, а не како је било првобитно предвиђено, преко Сокоца, Рогатице и Вишеграда до Вардишта.

„Декларација о критеријумима за дефинисање трасе будућег ауто-пута између Београда и Сарајева, која је у Представничком дому парламента БиХ усвојена на приједлог посланика СДС-а Младена Босића, а којом је предвиђено да траса иде преко Тузле, Брчког и Бијељине, није обавезујућа и донијели су је углавном посланици са тих простора“, рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Бјелица каже да он полаже велику наду у Србију, која је јасна када је ријеч о траси пута од Беогарада према Сарајеву.

„Када је ријеч о траси према Сарајеву, Србија је јасна да пут иде са Коридора 11 на Пожегу, Ужице, Котроман, Горње Вардиште. Србија ради пројектну документацију и мислим да ће она брзо започети радове, с тим да ће највећи дио финансирати из властитих средстава“, рекао је Бјелица.

Он је додао да је сада на БиХ да се опредијели којом ће трасом ићи овај пут од те тачке, односно од границе са Србијом до Сарајева.

Бјелица је подсјетио да је инфраструктура, у складу са Дејтонским мировним споразумом и Уставом, у надлежности ентитета, који треба да обезбиједе средства за евентуалне трасе пута.

„Ако се задужује Република Српска, значи Српска одређује и трасу“, објаснио је Бјелица.

Он је навео да је Просторним планом Републике Српске утврђена једна од траса од Вишеграда преко Устипраче, Рогатице, Подроманије, Љубогоште до Сарајева, а да се Српска не може мијешати у то ко ће градити ауто-пут кроз Федерацију БиХ.

Бјелица је рекао и да је Просторним планом Срспке предвиђена друга траса из Крајине кроз Посавину и Шамац, преко Брчког, до Бијељине.

Он је појаснио да су ове двије трасе предвиђене Просторним планом и Стратегијом транспорста Српске, која је саставни дио Оквирне стратегије транспорта БиХ.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да усвајање у Представничком дому парламента БиХ Декларације о критеријумима за дефинисање трасе будућег ауто-пута Београд-Сарајево, чији је предлагач посланик Младен Босић /СДС/, угрожава интересе народа на истоку Републике Српске и интересе Српске.

Ђуревић је нагласио да будућа траса ауто-пута преко Вишеграда представља витални елемент опстанка народа и будућег развоја на овим просторима.

Он је навео да је ово, нажалост, још један примјер да српски представници у Представничком дому Парламентарне скупштине не заступају интересе Републике Српске.

„Неприхватљива је била и ранија Босићева изјава да траса ауто-пута треба да иде преко Тузле, а ова данас усвојена декларација је за најоштрију осуду јер угрожава интересе народа на истоку Републике Српске и интересе Српске“, рекао је Ђуревић.

Он је истакао да ће се борити да буде изграђена и омогући бољу будућност за народ овог краја траса преко Вишеграда, која је усвојена Стратегијом транспорта Републике Српске.

1 КОМЕНТАР

  1. Cile se pita samo do Splita. A ovo je na drugoj strani i tu su drugi igraci. Uticaj nasega Nacelnika u stranci sveden na najnizi nivo. Nesta para, nesta i drugara.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име