Јуче у 27. недјељу по Духовима, 10. децембра 2017. године, на дан успомене св. мученика Јакова Персијанца и светог Јакова Ростовског, Његово Високопреосвештенство г.г. Хризостом, митрополит дабро-босански, служио је свету арх. литургију у саборном храму св. великомуч. Георгија истоименог манастира на Равној Романији.

Са Високопреосвећеним г.г. митрополитом саслуживали су: протојереј-ставрофор Ненад Тупеша, протојереј Миљан Рађеновић, јереј Дејан Бакмаз, јереј Дражен Делић и ђакон Будимир Гардовић.

На крају свете литургије Високопреосвећени је благословио славско жито и преломио славски колач, а поводом скорашњег имендана настојатеља ове свете обитељи архимандрита Андреја Ковачевића.

У бесједи на теми О јачању у Христу Господу (Еф.6,10) Високопреосвећени је истако: “….. недавно прослависмо велики празник Ваведења Пресвете Богородице у храм Јерусалимски и у његову светињу над светима. Пресвета Богородица осим посвећења да служи Господу би уведена у храм Господњи како би у њему ојачала у Господу, како би се припремила за све оно што је Господ за њу намјенио. ………………………….. Тако и ми, браћо и сестре, уводећи себе увијек и непрестано у Цркву Христову, у заједницу са Христом Господом, уводимо себе у духовно узрастења и јачање у мјери раста висине Христове. На то нас управо позива и св. апостол. Он на једном мјесту пише “угледајте се на мене као што се ја угледах на Христа“. Да! Он највећи гонитељ Христа Господа и Цркве његове кроз сусрет са Христом и увођењем у Цркву Христову потруди се више од осталих да постане сасуд божије благодати међу народима. …………………………. Чусмо данас из посланице Ефесцима св. ап. Павла како он позива ефешане да јачају у Христу
Господу у јачину силе његове! За разлику од свијета у ком јесмо и у ком живимо гдје се људи овога свијета труде да као некада многобожци ојачају своје тијело и ради тога улажу огромно богатсво, гле нас св. ап. Павле позиван на духовни атлетизам, на духовно узрастање како би стасали у борце који ће се моћи супроставити свим поглаварствима и властима ђаволским…….

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име