Изложбом радова у колаж техници студенткиње Николине Крунић, стиховима Јоване Бољанић и читањем пјесама аутора који више нису међу нама, али су оставили дубок траг на пољу побољшања права жена, у Народној библиотеци на Сокоцу промовисана је кампања „16 дана активизма“ против насиља над женама.

Сокочанка Јована Бољанић активиста неформалне групе умјетника „Арт Qуеер“, члана Женске мреже Б/Х, рекла је синоћ за Срну да су у сарадњи са удружењем грађана „Аурора“ на овај необичан начин жељели указати на проблематику `непрепознавања и нереаговања на насиље` које се свакодневно догађа у нашем друштву.

„Опште је познато у кампањи „16 дана активизма“ да смо говориле о `борби против роднозаснованог насиља`, да је то дуго у нашим малим срединама била табу тема, да је то нешто о чему се непрестано и изнова треба говорити и да је јако битно укључити и мушкарце у борбу против насиља над женама, које се свакодневно дођадја ту свуда око нас“, каже Бољанићева.

За студента психологије Николину Крунић је насиља над женама је канцер друштва о коме се теба непрестано говорити.

„Потрудила сам се, што се тиче ових радова да представим психолошку слику као особа која се труди да разумије психолошку страну жена – жртва насиља, да то представим у колаж техници, да докучим како се заиста осјећају те особе, јер јако је битно у сваком тренутку то препознамо како би могли саосјећати са њима“, истакла је Крунићева.

У удружењу грађана `Аурора`, кажу да већ трећу годину у сарадњи са члановима `Art Queera`, Установом за културу `Перо Косорић` и Народном библиотеком Соколац организују промоцију кампање `16 дана активизма` борбе против родно заснованог насиља од 25. новембра Међународног дана борбе против насиља над женама до 10. децембра Дана људских права.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име