Производња у дрвоперађивачком кругу „Нове Романије“ на Сокоцу, који је закупила фирма „Хамдо група“, почеће наредне седмице прорез трупаца, са 40 радника од пријављених 80 који траже посао, а више од 2.000.000 КМ наслијеђених обавеза закупац ће измирити у наредна три мјесеца.

Према јуче потписаном уговору између Шумског газдинства /ШГ/ „Романија“ Соколац и ШГ „Височник“ Хан Пијесак, испорука трупаца за нову фирму „Хамдо група“ почеће за дан-два на стовариште примарне прераде дрвета.

Досадашњи извршни директор за производњу у „Новој Романији“ Петко Вукојичић рекао је Срни да ће наставити исти посао у новој фирми „Хамдо група“ и навео да је све спремно за почетак производње у примарној преради дрвета.

„Испорука сировине до краја ове године је договорена, уплата извршена унапријед и чим трупци буду допремљени почеће производња резане грађе. Ускоро ће услиједити и уговор о испоруци обловине за наредну годину од око 45.000 метара кубних на годишњем нивоу“, каже Вукојичић.

Он је подсјетио да је обавеза фирме „Хамдо група“ да уплати 1.000.000 КМ за нето плате радника и да су укупно преузете обавезе, укључујући и доприносе, веће од 2.000.000 КМ.

Вукојичић каже да је у првој години обавеза закупца да запосли до 100 радника, према уговору о закупу на десет година између „Нове Романије“ и фирме „Хамдо група“ 19. септембра, уз сагласност Владе Републике Српске.

Он је рекао да је нова фирма прошле седмице исплатила и 330.000 КМ за нето плате за 26 радника „Нове Романије“ који нису жељели да наставе рад у овом предузећу, међу којима и су четири која су стекла услове за пензију.

„За 28 радника који желе наставити рад у овом дрвопрерађивачком кругу током ове седмице биће исплаћено 20 одсто од заосталих плата, а остале преузете обавезе према радницима и добављачима у року од три мјесеца, односно шест мјесеци од потписивања уговора“, нагласио је Вукојичић.

Он се нада да ће у дрвоперађивачком кругу фирме „Хамдо група“ на Сокоцу, након Нове године почети и финална производња дрвених плоча и врата великог капацитета, за шта ће куповати резану грађу од других примарних прерада.

„Катарски инвеститор је већ у фази преговарања за увоз нових линија за производњу врата великог капацитета и плоча за производњу намјештаја. Већ инсталирамо сушаре које су они купили, у вриједности већој од 300.000 КМ“, најавио је Вукојичић.

Он је рекао да је закупац „Нове Романије“ измирио обавезе за електричну енергију од 45.000 КМ, купио сушаре на судској продаји које су биле у власништву „Нове Романије“ и докупио сушару капацитета 700 метара кубних у једном турнусу у којој ће моћи да се суши од 2.500 до 3.000 метара кубних резане грађе.

3 КОМЕНТАРА

  1. Ovo mi izgleda do sada najozbiljnija djelatnost vezana za Novu Romaniju,neka pojačaju straže i protiv požarne aparate za svaki slučaj da im se šta ne zapali,treba strancima dati da rade kada mi ne znamo,samo ih treba iskontrolisati do zadnjeg feninga,i ne dati im da zajasaju u dugove.

  2. GAZDAMA IZ KATARA PROFIT,DRŽAVI POREZ ŠTO SLJEDUJE,RADNICIMA MINIMALNA PLATA JER SAD RADE ZA NOVU FIRMU I PLAĆEN PIO RS ZNAČI SVIMA DOBRO I ŠTO JE NAJBOLJE MANJE GLADNIH I ŽEDNIH U OPŠTINI SOKOLAC

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име