Предузеће „Романијапутеви“ припремило је механизацију и обезбиједило највећу количину од планираних 5.000 тона соли и осам до 10.000 тона фракције за одржавање 650 километара магистралних и регионалних путева на подручју Сарајевско-романијске и Горњодринске регије у зимском периоду.

Технички директор „Романијапутева“ Драган Булошчић рекао је да имају довољно возила – чистача, посипача, ролби, утоваривача, гредера и остале механизације потребне за одржавање путева.

„На свакој од постојећих пет-шест дионица имамо најмање по два возила за одржавање путева, а располажемо и возилима спремним за ванредне ситуације, која ће дјеловати у случају потребе“, рекао је Булошчић.

Он је навео да ово предузеће дјелује на подручју које је најтеже за одржавање у Републици Српској, због конфигурације терена и климатских услова.

„Посебна пажња поклања се одржавању путева на планинским превојима са више од 1.000 метара надморске висине, познатим по обилним сњежним падавинама и ниском температуром као што су Романија, Јахорина, Сјемећ и Хан Пијесак, који су већ под снијегом“, рекао је Булошчић.

Према његовим ријечима, за сада се у планинским предјелима магистрални путеви посипају два пута, а регионални једанпут дневно.

Из зимске службе „Романијапутева“ возачима препоручују опрез и мало више стрпљења у тешким условима, а посебно возачима теретних камиона и шлепера, који често праве застој на планинским превојима, јер не користе зимску опрему.

У овом предузећу тврде да неће дозволити да се на коловозу нађе ни десет центиметара снијега, иако се у таквим условима пут сматра проходним.

Предузеће „Романијапутеви“ одржава и локалне путеве на подручју општина Соколац и Чајниче и вјерују да ће и након истека уговора локалне управе и за наредни период њима повјерити чишћење саобраћајница.

Предузеће за одржавање, заштиту, реконструкцију и изградњу путева „Романијапутеви“ Соколац основано је 1992. године, дјелује на подручју 14 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије и запошљава око 300 радника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име