У Храму Свете преподобне мати Параскеве – Свете Петке, на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“, свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење свештенства Митрополије дабробосанске.

Након срдачног дочека, митрополит је освјештао живописе фресака, рад иконописца, академског сликара Радана Радојловића у овом храму, након чега је услиједила света архријерејска литургија, те парастос и помен страдалим борцима Сарајевско –романијске регије.

Митрополит дабробосански Хризостом рекао је да се радује што је овај српски храм, захваљујући људима добре воље, осликан предивним фрескама, те је напоменуо да се не смије заборавити жртва свих оних који су дали своје животе за слободу српског народа.

– Нека је вјечни покој и помен свим војницима и војсковођама који животе своје дадоше за крст часни и слободу златну, за слободу и јединство српског народа. Дугујем захвалност свима који су учествовали прво у изградњи, а затим и украшавању овог светог храма. Данас је прилика да захвалимо донатору Зорану Његовановићу. Хвала и великим мајсторима, иконописцима који су учинили да ове фреске буду понос не само овог храма, већ свог народа српског, поручио је митрополит Хризостом.

У знак захвалности, Зорану Његовановићу уручен је Сребрни орден Свештеномученика Петра – митрополита дабробосанског.

На „Малом Зејтинлику“ сахрањено је преко 1.000, од 3.800 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске. Овај комплекс изграђен је по угледу на Српско војничко гробље „Зејтинлик“ у Солуну.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име