Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас своју прву Свету архијерејску литругију у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу, уз саслужење монаштва и свештенства Архијерејског намјесништва.

Митрополит Хризостом је, обраћајући се вјерницима, говорио о мукама и страдању Господа Исуса Христа, који је из своје превелике љубави према човјеку постао слуга и поднио највише муке и страдања на крсту да би спасио човјека и свијет.

Он је подсјетио да хришћани треба да чине људима оно што би жељели да људи чине њима.

„Ми хришћани не живимо ван свијета, ми живимо у свијету са људима, било са нашом браћом хришћанима или са другима који нису хришћани, који не познају Господа Христа. Господ управо тражи од нас да чинимо онако другима као што би жељели да они нама чине, а свако би желио да му се увијек чини добро, да буде свако према њему добар, племенит и савршен“, рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит дабробосански подсјетио је вјернике на Божију заповијест да треба љубити и непријатеље своје, јер је и сам Господ Исус Христос то чинио кад су га разапели на крст, моливши за њих да им Бог опрости гријехе.

Након Свете литургије у Духовном центру „Романијске Лазарице“ | Фото: „Соколац-срце Романије“

Митрополит Хризостом је у својој бесједи подсјетио и на поучност читања Јеванђеља и сваке ријечи Господње, јер је то духовна храна којом се хришћани хране и из које извлаче све оно што је потребно за њихово спасење.

„Зато је Господ рекао да идемо и проповиједамо управо ту науку свима и свакоме и док се год не испуни наука његова по цијелом свијету неће бити доласка Господњег. И зато увијек када слушате ријеч Божију добро да разумијете шта Господ нама поручује, а увијек једно поручује – да будемо савршени као што је савршен Отац наш небески“, поручио је митрополит Хризостом.

Са рукоположења у чин презвитера Љупка Медовића из Штрбаца

Након данашње Свете архијерејске литургије у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу Његово високопреоствештенство митрополит дабробосански Хризостом рукоположио је у чин презвитера Љупка Медовића из Штрбаца.

Са свечаног дочека митрополита дабробосанског господина Хризостома, 2.септембар 2017.

„Соколац је сједиште митрополије дабробосанске у Републици Српској. Ово је трећи значајан догађај у Сокоцу од увођења у трон Митрополита дабробосанског господина Хризостома. Величанствени дочек у Жљебовима и Сокоцу, освећење храма у Јасику и данас рукоположење у храму „Романијска Лазарица“, истакао је начелник Бјелица.

Са свечаног дочека митрополита дабробосанског господина Хризостома у Жљебовима, 2.септембар 2017.

Градиће се храм у Жљебовима

Митрополит Хризостом је предложио да се изгради храм у Жљебовима и дао благослов проти Илији Чупићу и начелнику Миловану Бјелици да се почне са активностима око припреме изградње храма.

Приликом освештања храма Усјековања главе Светог Јована Крститеља у Јасику, 9.септембар 2017.

Како је рекао Митрополит, директно ће се укључити у помоћ око изградње, а већ је обезбјеђен пројекат.

У порти храма „Романијске Лазарице“ и манастиру „Соколица“ | Фото: „Соколац-срце Романије“

У поподневним сатима Митрополит Хризостом у пратњи начелника Милована Бјелице, замјеника начелника општине Жарка Косорића, професора Владана Бартуле и професорице Јадранке Јанковић посјетио је Архимандрита Андреја Ковачевића, игумана манастира Светог Великомученика Георгија на Равној Романији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име