Шумско газдинство „Романија“ Соколац за првих девет мјесеци ове године остварило је позитиван финансијски резултат, док је физички обим производње премашио план.

Тако је за период пословања 01.01. – 30.09.2017.године физики обим производње у односу на план 110%, док је истовремено финансијски резултат позитиван и износи 214.764,00 КМ.

Ово су значајни резултати имајући у виду да је на почетку пословне године дуг према Централном рачуну предузећа износио 4.700.000,00 КМ. Од тог износа 3 милиона КМ је претворено у кредит, а мјесечна рата за враћање истог износи 68.000,00 КМ.

Истовремено, од остатка наслеђених обавеза према централном рачуну „Шума Републике Српске“ у износу од 1.700.000,00 КМ, враћено је 1.650.000,00 КМ.

Напомињемо да у 2017.години Шумско газдинство „Романија“ Соколац редовно измирује обавезе према добављачима и локалним заједницама.

Упркос овим показатељима, шумско газдинство „Романија“ због недомаћинског пословања и самовоље појединаца у периоду од 2006. до краја 2016.године доспјело је у велике дугове. Милиони конвертибилних марака никада нису наплаћени нити ће бити наплаћени од једног броја фиктивних фирми и купаца који су тијесно сарађивали са претходним менаџментом и локалним политичарима, манипулације са класирањем шумско-дрвних сортимената, нелегалном сјечом, фиктивним вођењем једног броја особа као запослених радника, финансирањем локалних политичара и злоупотребом у јавним набавкама.

У 2016. години дошло је до обуставе редовне сјече у само краћем временском периоду, што је омогућило појединцима да под санитарном сјечом стекну противправну имовинску корист.

Како је јуче истакао генерални директор „Шума РС“ Ристо Марић, губиташи су углавном исти као и они на полугодишту 2017.године, а највећи губиташи на крају септембра били су ШГ „Височник“ из Хан Пијеска и ШГ „Романија“ Соколац.

Из ове изјаве се може закључити да губитак у ШГ „Романија“ датира из претходних година и да ће требати много пословних година како би се тај губитак санирао.

Дошло је вријеме да одговорни који су упропастили ШГ „Романија“, као и њихови налогодавци и инспиратори положе рачуне и одговарају пред Законом.

1 КОМЕНТАР

  1. Samo domaćinskim radom i odnosom prema poslu može se nešta napraviti,međutim na bitne funkcije dolaze podobni a ne sposobni i pošteni,bogaćenje pojedinaca je na žalost postala epidemija za koju nema lijeka,nekom može sve a nekom ništa,a ti narode glasaj,glasaj….

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име