У сарајевском хотелу Holiday Inn јуче је одржан  кластерски састанак у оквиру УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност.

Циљ састанака је презентација реализације пројекта ПРО-Будућност кроз који је обезбјеђено 318 грантова за помирење ( укупно 1,5 милиона КМ)  за 61 локалну заједницу у Босни и Херцеговини. У пројектима је учествовало 66.689 особа, а сви догађаји су максимално медијски пропраћени. Одржано је 70 локалних иницијатива помирења, 110 јавних говорења жртава рата, организовано 29 „дана отворених врата“, реализована 102 округла стола на тему изградње мира, одржано 16 мировних форума и развијена платформа за изградњу мира.

Основни циљ рада по овом пројекту је да се постигне одржив и дуготрајан мир и изгради међусобно повјерење и разумјевање међу грађанима. То су предуслови за остваривање друштвених промјена које ће омогућити бољи живот свим народима у Босни и Херцеговини.

Резултати интерне евалуације  ПРО-Будућност радних група и заједница огледа се у значајном учешћу младих у животу заједнице, подршци кључних особа у заједници, те чешћој комуникацији  (пара заједница, кластера)  у циљу реализације пројектних идеја.

Када су у питању активности ПРО-Будућност пројекта у нередном периоду планира се следеће:

– усвајање платформе за изградњу мира од стране локалних скупштина и активно усмјеравање према вриједностима које промовише платформа,
– наставак мировног дјеловања у ПРО -Будућност заједницама,
– унапређење сарадње са локланим партнерима.

Састанку су присуствовали чланови рaдних група из следећих општина: Соколац, Вареш, Бреза, Власеница, Кладањ, Фоча, Фоча Устиколина, Општина Источно Ново Сарајево, Трново, Трново ФБиХ, Општина центар Сарајево.

Испред Радне групе општине Соколац, кластерском састанку су присуствовале начелница Одјељења за локални развој Тијана Ђокић, самостални стручни сарадник за спорт и физичку културу Вера Мијатовић и стручни сарадник за правне и административне послове у Скупштини општине, Јелена Поповић.

Састанак је био и прилика да се уруче захвалнице члановима радних група, а испред општине Соколац исте су додјељене Даниели Цвијетић, Јелени Арбињи,  Вери Мијатовић и Јелени Поповић.

ПРО-Будућност (Повјерење, Разумјевање, Одговорност за Будућност) је четверогодишњи пројекат Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) са циљем изградње мира и повјерења међу грађанима свих етничких група у БиХ. Пројекат импелементира Catholic Relief Servvices (CRS)  у партнерству са Каритасом БиХ, Фондацијом Мозаик, Форумом грађана Тузла и Хелснишки парламент Бања Лука.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име