У оквиру пројекта „Побољшање инвестиционе слике и приступ тржиштима“, који организује групација Свјетске банке, данас је у Сокоцу одржан састанак на тему заштите географске ознаке у БиХ.

Састанку су присуствовали представници групације Свјетске банке, началник општине Соколац Милован Бјелица, виши стручни сарадник у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Канцеларија Соколац Јелена Влачић и начелница Одјељења за локални развој у општини Соколац Тијана Ђокић.

Удружење произвођача кајмака „Романијски скоруп“ покренуло је иницијативу да добије заштиту ознаке географског поријекла на нивоу Европске Уније, а подршку су добили од групације Свјетске банке и општине Соколац.

Према ријечима вишег стручног сарадника у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Канцеларија Соколац Јелене Влачић, у протеклом периоду радило се на добијању заштите имена поријекла романијског, димљеног, скоруп – кајмака, а сада је вријеме за веће кораке.

– Слиједи добијање заштите жига и регистровање чланица Удружења у Институту за интелектуално власништво, а један од најзначајнијих и, слободно се може рећи, историјских корака јесте што смо спремни да кренемо ка европској заштити. Урађен је елаборат, у којем су јасно прописани стандарди, а којег се све чланице морају придржавати. Анализе ће се радити  сваких шест мјесети. Регистроваће се само  произвођачи који задовоље постављене критеријуме – казала је Влачић.

Она је додала су, до сада, урађене двије, од укупно четири фаза пројекта.

– Прва фаза била је оснивање Удружења 2012. године, а друга је добијање рјешења о географској заштити поријекла. Очекујемо подшку свих институција, од ресорног Министарства, Града Источно Сарајево и локалних заједница. Надам се да ћемо у блиској будућности успјети да остваримо европску заштиту, као што смо добили и географску ознаку у Институту за интелектуално власништво – рекла је Влачић.

Из кабинета начелника општине Соколац саопштено је да је општина спремна да подржи активности које се односе на заштиту бренда романијског скоруп – кајмака, што је од великог значаја за наш простор, с обзиром да се овдје производи највећа количина млијека  у регији.

Удружење произвођача кајмака „Романијски скоруп“ тренутно броји тридесет чланова, а у наредном периоду очекују да тај број порасте.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име