У организацији локалне Солидарне групе, данас је у сали општине Соколац представљен регионални пројекат „Бирам опоравак“. „Бирам опоравак“ је наставак пројекта  “3 Балкан”, који је започео 2015. године као одговор на тренутну ситуацију на пољу проблематике злоупотребе дрога у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Кроз пројекат су у све три државе идентификовани они који раде на подручју злоупотребе дрога, како у јавном-владином, тако и међу организацијама цивилног друштва.

Састанку су присуствовали Боро Гојић, предсједник удружења “Прослави опоравак”, Мујка Мујичић, социјални радник и координатор на пројекту те представници Центра за ментално здравље Соколац, Центра за социјани рад Соколац, представници Основне школе Соколац, Средњошколског центра “Василије Острошки” Соколац, чланови локалне самоуправе, средњошколци и представници медија.

Циљ састанка је упознавање са пројектом “Бирам опоравак”, линијом за помоћ, информативном страницом која нуди информације о дрогама, лијековима, опоравку и превенцији, актуелним вијестима из подручја злоупотребе дрога. Страница има циљ да све актере окупи на једно мјесто, како би били упознати са активностима и проблемима из овог домена.

Боро Гојић, предсједник Удружења је похвалио сарадњу са Центром за ментално здравље Соколац, са којима сарађују непуне двије године.

– Одлично сарађујемо са Центром за ментално здравље Соколац, гдје смо раније организовали састанке и едукације са овисницима. Битно је укључити све сегменте друштва јер је проблем овисности евидентан. Ми смо са радом почели 2008. године, а основна активност на којој инсистирамо је ресоцијализација овисника. Многи овисници прођу кроз рехабилитацију, али након тога им није пружена адекватна подршка. Велика пажња је посвећена и мотивацији тј. информацијама како људи да потраже помоћ. Потребни су додатни напори и разумијевање како би се кренуло у процес опоравка. Сарађујемо са различитим институцијама, центрима за ментално здравље, одјелима за детокс, гдје овисници бораве, са невладиним сектором. Током непуних десет година нашег рада сусрели смо се са преко хиљаду овисника или суовисника, рекао је Гојић.

Гојић истиче да сваке године у марту њихово удружење организује Конференцију бивших овисника .

– Из цијеле регије долазе људи како би се охрабрили и размјенили искуства, како би даље унаприједили квалитет живота. Потребно је створити повољнији амбијент у смислу рјешавања проблема, како у мањим локалним заједницама тако и на државном нивоу. Медији се на сензационалан начин баве овим темама, а ријетко ко се бави темељно проблемом овисности у својој средини. Ми настојимо да такву слику промјенимо, казао је Гојић.

Како каже Мујка Мујичић, координатор на пројекту, Свјетска федерација против дрога је препознала неопходност реализације овог пројекта због алармантног стања у нашој земљи када је ријеч о овој теми. Свијест о овисности и опоравку код нас није на завидном нивоу.

– Овисност о марихуани јавља се већ у основној школи, што је поражавајући податак. У нашем друштву то је тема о којој се ријетко говори и која није довољно заступљена у медијима.  Не постоје ни адекватна истраживања овог проблема. Главни циљ нашег пројекта је да се унаприједи ситуација маргинализованих група. Овисност није проблем људи које раде са овисницима, већ је проблем и социјалних служби, домова здравља, школа и цијелокупног друштва. Потребно је сарађивати и са заводима за запошљавање који би требали да препознају овакве категорије. Јако је битно да створимо окружење које вјерује у опоравак. Свјесни смо чињенице да је пораст овисности присутан у руралним срединама, стога наш циљ је да покушамо развити свијест о зависности и у таквим срединама, истакла је Мујичић.

Проблем овисности треба посматрати као нешто што је медицински, социјално, психолошки могуће третирати уколико се препозна и реагује на вријеме. Удружење “Бирам опоравак” се изборило за иницијативу да се уведе бесплатна и анонимна телефонска линија и савјетовалиште. Позивом на број 0800-28 000, заинтересовани могу добити све потребне информације и упуте о установама и начинима како да потраже помоћ.  Доступна је и веб страница www.biramoporavak.com,  која представља “живу” базу свих институција које могу да помогну у ријешавању проблема овисности.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име