Сутра ће у порти Храма Романијске Лазарице у Сокоцу бити уприличен дочек новог митрополита дабробосанског, господина Хризостома. Домаћин овог догађаја је Црквена општина Соколац, јер је у Сокоцу столовао и претходни блаженопочивши митрополит дабробосански Николај.

Старјешина Храма Светог Пророка Илије у Сокоцу протојереј Илија Чупић рекао је да ће програм почети сутра, а централни догађај, устоличење новог митрополита, планиран је у недјељу, 3. септембра.

– Сутра, око 16 часова, дочекаћемо новог мирополита, на граници између двије епархије – Зворничко – тузланске и Дабробосанске, у Жљебовима. У 17 часова планиран је долазак господина Хризостома у Соколац. Тим поводом, на почетку улице Данила Ђокића, биће формирана литија до Храма Светог пророка Илије, након чега ће услиједити радосни чин доксологије. По служењу молитве, биће уприличен свечани ручак и пригодан програм у Парохијском дому Романијске Лазарице. У недјељу, 3. септембра у Саборној цркви у Сарајеву биће устоличење новог митрополита дабробосанског Хризостома, гдје је најављен долазак његове светости патријарха српског Иринеја – казао је протојереј Илија Чупић.

Он је изразио наду да ће се на дочеку у Сокоцу окупити велики број вјерника и званица, те додао да је предвиђен и долазак предсједника Републике Српске Милорада Додика.

– Очекујемо представнике свештенства, друштвено – политичког живота и овим путем позивам вјернике да заједно са нама дочекају 61. митрополита дабробосанског. Прошло је скоро осам вијекова како је Свети Сава установио Дабарску епархију, зато је дочек новог митрополита за Српску православну цркву историјски дан – казао је отац Илија.

Према његовим ријечима, сви заинтересовани грађани могу да се јаве свештенству Црквене општине Соколац, уколико желе да присуствују устоличењу новог митрополита у Сарајеву. За  вјернике  ће превоз из Сокоца бити организован аутобусом.

Захваљујући доброј сарадњи Црквене општине Соколац и локалне власти, у минулим данима реконструисана је Улица Данила Ђокића, која води до Храма Светог пророка Илије, завршени и остали радови, те је све спремно за дочек митрополита дабробосанског господина Хризостома.

У мају ове године, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве донио је одлуку да нови митрополит дабробосански буде епископ зворничко – тузлански Хризостом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име