У цркви Светог пророка Илије, служењем свете литургије, након нешто више од дванаест година духовног дјеловања у Сокоцу, протојереј ставрофор Борис Бандука јуче се опростио са вјерницима.

Вијест да је отац Борис добио премјештај у Требиње, растужила је све присутне. На лицима вјерника, уз покоју сузу, примјетно је било и задовољство, јер су имали част да их вјери и љубави према Богу учи управо он.

Као што смо навикли од досадашњег старјешине Храма Светог пророка Илије, протојереја ставрофора Бориса Бандуке, његова бесједа је побудила пажњу присутних и изазвала топле емоције.  Иако је , како је рече  духовник,  са резервом је прихватио дужност да дође у наш мали град, служећи Богу и нашем храму, никада неће заборавити како  су га срдачно прихватили Романијци.

– Дошао је дан да се опростим са парохијом и вама, драги грађани. Одлазим са надом да сам  нешто учинио током свог деценијског боравка у Сокоцу. Хвала вам, браћо и сестре, на свему што сам проживио са вама. Моја дужност као свештеника је била да дјелим са вама и добро и лоше, да се веселим када се ви веселите и да тугујем када и ви тугујете. То је дужност сваког грађанина, па и нас свештеника, који смо по благослову владика распоређени по парохијама да бринемо о душама људи. Оно што је важно јесте да ми као свештеници и ви као народ Божији, будемо људи који ће увијек једни друге вољети, поштовати и осјећати као своје ближње. Идем на нову дужност, али у срцу ћу носити овај град, храм и народ Сокоца. Нека је срећно и благословено вријеме које је пред нама, да будете живи и здрави на много љета и година, да се виђамо и долазимо једни другима. Не одлазим да се не вратим, увијек ћу долазити и посјећивати Соколац – дрхтавим гласом обратио се отац Борис.

Нови старјешина најстаријег соколачког храма биће протојереј Илија Чупић, који се   обратио вјерницима.

– Посебна ми је част да служим овом светом храму, који је посвећен Светом пророку Илији, који је уједно мој заштитник и посредник пред Господом. Као што његово име значи снагу Божију, ја се уздам да ћу уз ту снагу вама служити, да вам увијек будем на услузи, као духовни отац и ваш пастир, да приносим Господу молитву за вас, да вас васпитавам и подучавам вјери. Морам да истакнем да сам овдје у Сокоцу затекао једну домаћинску кућу, предивни храм, лијепо уређено двориште, црквене станове, што значи да је отац Борис честито и добро радио, служио Господу на прави начин, бринуо о свим црквеним парохијама и свештеницима на овим просторима и за то му велико хвала – рекао је протојереј Илија.

Протојереј ставрофор Борис Бандука био је парох какањски, парох зенички, архијерејски замјеник у Митрополији Дабробосанској и старјешина Храма Светог пророка Илије у Сокоцу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име