Данас су на Борикама настављени разговори о реализацији пројекта Ревитализација Центра за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју на Мајданима код Сокоца.

Радном састанку су, поред начелника општине Соколац Милована Бјелице, присуствовали Душан Нешковић,  помоћник министра за пољопривреду у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, Војислав Тркуља, директор Јавне установе Пољопривредни институт Републике Српске, Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Владо Пијуновић, национални менаџер Организације за храну и пољопривреду (ФАО), Славиша Мољевић,  проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву, Јелена Влачић,  стручни сарадник за пољопривреду, народни посланик Сњежана Божић, експерти из области пољопривреде са Пољопривредног факултета Источно Сарајево, експерти које је ангажовала Организација ФАО, те привредници овог краја.

Према ријечима Душана Нешковића, помоћника министра за пољопривреду, ово је један од редовних састанака који за циљ имају да се Регионални центар за пољопривреду што прије ревитализује и да буде познат и признат, како у Босни и Херцеговини тако и у овом дијелу Балкана.

– У визију о формирању овог центра, узгоју квалитетних врста сјемена, треба додати и идеју да он буде мјесто гдје ће да буде комплетан систем подршке руралног развоја. Имамо огромне ресурсе свих врста који нису искориштени и зато ФАО спроводи ову стратегију како и на који начин Центар у Сокоцу може да буде  самоодржив да би био покретач читаве регије. Ресурсе треба усмјерити да буду тржишно оријентисани, и да су од користи људима који живе и раде од пољопривреде, поручио је Нешковић.

Директор Јавне установе Пољопривредни институт Републике Српске, Војислав Тркуља је задовољан досадашњом сарадњом са свим заинтересованим странама.

– Потребно је одредити коју улогу треба да има Центар за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју Соколац. Постојећи Центар има дугу традицију и ово је прилика која не смије да се пропусти. Уз помоћ ФАО, он може значајно да се унаприједи и да се развија кроз три основне функције. Прва је производна функција, која подразумјева узгој високо квалитетног сјеменског кромпира, затим производња сјемена жита и производња крмног биља. Поред тога, важно је унаприједити истраживачки сегмент како би установили које су то врсте које могу обезбиједити профитабилну производњу. Трећа важна функција је укључивање образовног сектора, истакао је Тркуља.

Зоран Малетић,  помоћник министра пољопривреде Републике Српске,  истакао је да је Влада Републике Српске препознала могућности Центра када га је откупила и 2014.године и дала на управљање Пољопривредном институту Републике Српске. Поручио је да ће Влада и даље пружати подршку овом пројекту како би он подстакао пољопривредни развој цијеле Сарајевско – романијске регије.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је истакао да се на овом пројекту ради дуже од четири године и да се након овог састанка ближи крај реализације планова и активности које је руководство спроводило у протеклом периоду.

Овом састанку претходио је низ састанака у нашој општини, као и у згради УН-а у Сарајеву у организацији ФАО, која спроводи овај пројекат. Данас смо разговарали о стратешком оквиру дјеловања Центра за унапређење пољопривреде. Сва наша дјеловања уклапају се у студију развоја пољопривредне производње Босне и Херцеговине и региона. Снажно смо подржани од стране Организације уједињених нација за исхрану и пољопривреду (ФАО) која је овај пројекат оцјенила као „топ“ пројекат у овој години. Поред производне, потребно је успоставити научно – истраживачку функцију и образовну функцију како би Центар био самоодржив. Очекујем још један до два састанка, након чега би, крајем октобра, могли да реализујемо све досадашње активности, истакао је Бјелица.

Национални менаџер Организације Владо Пијуновић истакао је да је задовољан свим идејама и приједлозима. Он сматра да ће они бити кључни у изради стратегије развоја пољопривреде читавог региона.

Заједнички закључак  учесника овог скупа је да Центар за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју Соколац треба да буде регионални покретач развоја пољопривреде који би омогућио бржи економски напредак како Сарајевско – романијске  тако и шире регије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име