Илиндан – крсна слава и Дан општине Соколац: Повеља новинару Велемиру Елезу (ВИДЕО)

0

Вечерњом молитвом, 1. августа почело је обиљежавање крсне славе и Дана општине Соколац. Након молитве, свечана литија кретала се од храма Светог пророка Илије до централног спомен-обиљежја, гдје је служен помен погинулим борцима са простора Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено – отаџбинском рату.  У цркви Светог пророка Илије крсну славу је обиљежило Коло српских сестара „Преподобна Евгенија“.

У наставку обиљежавања крсне славе, у Парохијском дому Романијске Лазарице проглашени су најбољи спортисти општине Соколац за 2016. годину.

За најуспјешнији клуб у протеклој години проглашен је Кошаркашки клуб „Соколац“, најбољи тренер  је Миодраг Боровчанин – Карате клуб „Гласинац“ Соколац, а најбољи спортски радник Радивоје Чајевић. Посебна признања уручена су Драженки Гаврић, Милошу Радовићу и Здравку Арбињи. Постухмно је награђена Драгана Солдар, која је била тренер у КК „Гласинац“ Соколац. Признање је уручено њеном сину.

Добитник највећег признања и начелник општине Соколац

Проглашено је десет младих перспективних спортиста нашег града, међу којима су Стефан Бајагић, планинар Планинарског друштва „Гласинац“, Ђорђе Ђерић, Лука Ђурковић /Карате клуб „Гласинац“/, Милош Ивановић /РК „Гласинац“/, Кристијан Јововић /КК „Соколац“/, Никола Марић /ОФК „Гласинац 2011″/, Миле Пајић /ПК „Ника“/, Никола Рајић /ФК „Соколац“/, Бане Симић /КМФ „Гласинац“/, Дејана Самарџија /СК „Гласинац“/, Анастасија, Цвијетић /ОК „Гласинац“/, Бориша Цвијетић /АК „Гласинац“/ и Јована Шкиљевић /ЖФК „Соколац“/

Најуспјешнији спортиста општине за 2016. годину је  атлетичарка Младена Петрушић, првакиња Балкана у седмобоју. Награђени су и сви освајачи медаља на недавно одржаним  54. „МОСИ“, које су се одржане у Пљевљима.

На Илиндан славске свечаности су почеле Светом литургијом у Романијској Лазарици, коју је служило свештеништво и монаштво Митрополије дабробосанске. Након ломљења славског колача, одржан је пригодан културно – умјетнички програм, а потом су уручена признања  заслужним  појединцима.

Најбољи ученици и студенти са начелником општине Соколац

Начелник општине Соколац Милован Бјелица захвалио је свима који су помогли развоју локалне заједнице и који су дошли да увеличају славље.

Дугогодишљем новинару Велемиру Елезу уручена је Повеља општине за велики допринос новинарству и комплетној слици о Сокоцу и ширем подручју Романије. Елез је 40 година радио у новинарству, а био је дописник више електронских и писаних медија у БиХ те директор и уредник „Радио Романије“ и уредник „Соколачких новина“.

– Свако признање је драго, а посебно када долази из средине у којој је човјек провео свој радни вијек. Знамо да је у свом завичају тешко постићи ниво поштовања и уважавања. Имам улогу да у име добитника илинданских признања захвалим онима који су препознали наш рад и залагање за ову локалну заједницу и одабрали баш наша имена за ове награде. Дубоко сам свјесан да је овакво признање заслужио сваки становник наше општине који је часно и поштено „одрадио“ свој радни вијек, истакао је Елез.

Златне плакете општине уручене су предузећима „Крем-комерц“, које запошљава више од 40 радника и предузећу „Боржуно“ у којем је запослено 19 људи и љекару, шефу Клинике за општу и абдоменалну хирургију Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Јусуфу Шабановићу, који је рођен у општини Соколац.

Сребрене плакете додијељене је професионалном пчелару Зорану Батинићу из Примчића и Дејану Кезуновићу  из Видрића, оснивачу Тениског клуба „Сервис винер“.

Најбољи соколачки спортисти, учесници 54.МОСИ одржаним у Пљевљима

Добитници златне значке наше општине су атлетичарка Сара Лучић, најбољи студент Никола Шарац, успјешни студент Ања Бартула, ђак генерације Средњошколског центра Милица Ујић, ученик генерације Основне школе “Соколац” Андреа Бркља и Анђела Ковачевић, награђивани ученик на литерарним конкурсима.

Најбољи перспективни спортисти општине Соколац

Обиљежавању крсне славе општине Соколац присуствовале су бројне званице, међу којима су били министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић и  начелници општина из састава Града Источно Сарајево.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је истакао да је ЕУ, посредством Европске инвестиционе банке, урадила студију изводљивости за свеобухватно рјешавање проблема водоснабдијевања на подручју општине Соколац, што подразумијева уређење свих изворишта, понора и сливова, постављање филтера на извориштима и уређење система за пречишћавање отпадних вода. Поред ових обавеза,  пред руководством општине су бројни други задаци у наредном периоду, чија  реализација би требало да убрза  приврени и економски развој општине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име