Ускоро почиње ревитализација Центра на Мајданима (ВИДЕО)

Центар за развој и унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју Соколац

7

Како би се разговарало о реализацији пројекта Ревитализација центра за унапређење пољопривреде у брдско – планинаском подручју на Мајданима код Сокоца, данас је у скупштинској сали општине Соколац одржан радни састанак, на коме су поред представника локалне самоуправе присуствовали и представници Организације за производњу хране Уједињених нација – ФАО, затим представници Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, народни посланици са подручја наше регије, експерти из области  пољопривреде са Пољопривредног факултета Источно Сарајево, Пољопривредног института РС и експерти које је ангажовала Организација ФАО. Састанку  су присуствовали и представници привреде са подручја Сарајевско – романијске регије.

Према ријечима начелника општине Соколац, Миловна Бјелице, на овом пројекту ради се дуже од четири године, а његов основни циљ је поновно покретање Центра, који би од велике користи био како за Соколац,тако и за цијелу регију.

– Непуних пет година кренули смо са активностима везаним за ревитализацију Центра за унепређење пољопривредне производње у брдско – планинском подручју за производњу безвирусног сјемена кромпира и сјемена крмног биља. Овај Центар основан је почетком осамдестих година прошлог вијека, а служио је у научноистраживачки, стручни и развојни капацитет, са задатком да понуди помоћ и рјешења пољопривредницима у БиХ. Након дешавања које су задесиле БиХ деведесетих година, ова институција отишла је под стечај, а захваљујући министрима Стеву Мирјанићу и Мирку Шаровићу, овај пројекат смо подигли на државни ниво, па се тренутно налази и у топ пројектима који спроводи УН Организација за производњу хране ФАО, чији се директор лично заложио за његово оживљавање. Ово је један регионални пројекта, а његова реализација у многоме би помогла не само пољопривредним произвођачима са наше регије него и шире, рекао је Бјелица.

Бјелица је додао да ће 4. августа бити одржан нови састанак када ће бити конкретизован данашњи договори, а да до краја септембра треба бити урађена и стратегија након чега се креће у релизацију пројекта.

Према ријечима Душана Нешковића, помоћника министра при Министарству спољне трговине и економских односа БиХ данашњи састанак је почетна иницијатива за реализацију пројекта ревитализације Центра коју је покренуо Рекоторат Универзитета у Источном Сарајеву.

– Рекотрат Универзитета Источно Сарајево упутио је идеју о ревитализацији овога Цента-  Министарству спољне трговине и економских односа БиХ. Они су пласирали идеју да се ова институција стави у један капацитет регионалног типа, гђе ће сем нечега што је везано за пољопривредну проиводњу да буде и активности везнаих за рурални развој, тј. да се искористе капацитети и ресурси овога подручја. У овоме контексту, од министра Шаровића је тражено да у својим контактима са Међународном заједницом, односно са потенцијалним донаторима покушамо наћи извор средстава да би се једна заједничка идеја реализовала и управо сада тај посао и завршавамо, истакао је Нешковић.

Нешковић је додао да је веома добро да је од самог почетка у овај пројекат укључена и Организација ФАО, јер имају најквалитетније ресурсе и експерте који од постојећих ресурса могу да направе један приједлог и структуру у ком правцу треба да се иде даље.

Национални пројект службеник Организације ФАО Владо Пијуновић који је од почетка укључен у пројекат, рекао је да данашњи састанак показује колико је велика заинтересованост свих нивоа власти да се крене у реализацију.

– Све  „коцкице су се сложиле“ како треба. Сви нивои власти од локалне, преко ентитетске па до државне имају исти циљ и одлучни су да се овај пројект заврши до краја. Са друге стране и Организација ФАО је одлучна да помогне. Као прво, ФАО је организација која је учествовала у оснивању некадашњег Центра за развој пољопривреде на Мајданима који је имао велику улогу у развоју пољопривредне производње у цијелој Босни и Херцеговини, а други показатељ јесте да је и прије 5,6 ова организација покушала да донира средства, али тада нису била рјешена имовинска питања. Улога ФАО-а је да обезбиједи средства, рекао је Пијуновић.

Центар за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју у Сокоцу, располаже са површинама од 37 хектара земљишта, поред тога располаже и са стаклеником, пластеником, лабораторијом за производњу безвирусног сјемена кромпира и простором за складиште.

Како je у недавној посјети Центру рекао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић главни циљ Центра је да развија неколико важних аспекта, прво безвирусно сјеме кромпира и на тој основи створи једну базу за производњу сјемена кромпира, затим да развија сјеменску производњу ситних сјемена, крмног биља. Министар Мирјанић рекао је и то да на овом подручју прије свега треба развијати, побољшавати ливаде и пашњаке као и анималну производњу – овчарску и говедарску, имајући у виду да на овим подручјима имамо значајан сточни фонд, поготово говеда, јер имамо велику производњу млијека, значајне произвођаче, не само на подручју Сокоца, него у ширем региону.

7 КОМЕНТАРА

  1. SDS je najvecu gresku napravio sto poslije Dejtona a na racun I.Sarajeva nije u Sokolac doselio neke od fakulteta,sumarstvo,poljoprivreda,dif,ni sada nije kasno,sta znace fakulteti znaju Pale i Lukavica,a sto se tice poljoprivrede mogu se organizovati farme,ovaca,krava….pa da sluze za naucna i prakticna sticanja znanja,a ova prica se stalno ponavlja i na kraju nista

  2. Bravo, a mogli smo da biramo šta da ostane u Sokocu ,počev od bolnice, fabrika , telekoma itd. Sada dobijamo grad siromašnih,nezaposlenih i staraca.

  3. Isto se nekada ovako pričalo“Na sav glas“o vjetro parkovima na Puhovcu,bio-dizelu Podromanijom,aerodromu u Glasincu,hidrocentralama,kogeneracijska elektrana,golf terenima,etno selu…..i sl.Poštovani okreni te se nekim realnim i izvodljivim projektima a u ove bajke ni djeca više nevjeruju mada bi im trebalo koju pročitati pred spavanje.

  4. Za sve je kriv „IMT“-ima li mene tu“.Samo se gledaju lični interesi pojedinaca koji kupuju stanove po Beogradu i Novom sadu i koji su svoju i praunučad obezbjedili,njih nije briga kakav će Sokolac biti,a postojala je velika šansa,što je najbitnije bila je velika masa ljudi kojima lokalni vlastodržci nisu dali pred se be,i koji su nažalost pobjegli,sve će ovo biti kao Han pjesak za koju godinu.A vi,nekoliko familija budi te ponosni na te stvari.

  5. Ne znam kako dalje…narod je gladan, iscrpljen psihički, ne vidi bolje sutra kad danas nema šta da jede…a opet neradnici i leziljebovići žive od kriminala kao da su prinčevi od Monaka. Kada pogledamo samo auta u Sokocu, Monako bi se postidjeo. Ali to je varka, sirotinja ili ne izlazi na ulicu, ili je zarobljena kod nekog robovlasnika (380 KM – 100 KM što vrate gazdi na ruke.
    I dokle tako? Pitanje i za poziciju i opoziciju?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име