Медено царство породице Радовић у селу Крушевци код Сокоца својом величином и беспријекорним редом никога не оставља равнодушним, а посебно фасцинира задовољство са којим домаћини њиме руководе.

Бетонска постоља држе гредице на којима су офарбане кошнице смјештене између разноврсних стабала воћака и све поредано као у беспријекорном војничком строју.

Радовићи посједују око 300 кошница и 200 оплодњака за производњу матица. За ову вриједну породицу, у којој су и отац и мајка запослени, познато је да су сви њени чланови посвећени радовима на пчелињаку.

Драган Радовић додаје да његова супруга Слађана, кћерка Сунчица и син Ђорђе имају своја задужења у овом слатком бизнису.

„То је прави породични бизнис. У току сезоне напорно радимо, понекад и по 15 часова дневно, јер пчела неће никад да буде сама. Све што уложимо у њу она обилато врати. Мој задатак је да са дјецом увлачим жице у рамове, фарбам кошнице, производим препарате од меда, полена и прополиса. Правимо и ракију медовачу, спрејове и креме са пчелињим производима, а кад затреба радим и теже послове“ – каже Слађана Радовић.

Радовићи, иако напорно раде, пуцају од здравља и енергије којом зраче на околину. Кажу да је то захваљујући сталној употреби пчелињих производа у исхрани и лијечењу болести.

„Знате ли шта значи провести дан над отвореном кошницом, удисати ваздух обогаћен најстерилнијим производима пчела у природи, односно медом, прополисом, пергом и поленом. И убоди пчела су превентива и гарант здравог организма“- истиче Слађана.

Драган каже да је за разлику од прошле лоше пчеларске године ова много медоноснија.

„Изврцао сам око три тоне квалитетног ливадског и шумског меда“ – похвалио се Драган.

Пчелињак „Радовић“ налази се на 700 метара надморске висине, гдје су зиме суровије, а љета много краћа него у осталим крајевима. Ипак, захваљујући марљивости људи који воле пчеле и рад са њима, медено царство даје изузетне резултате пуних 30 година.

Матице нису љуте

Драган Радовић каже да матице и то оне најквалитетније крањске производи за њихов породични пчелињак, али и за колеге пчеларе са ове регије.

„У кошницама гдје су оне обавезно је више меда него у осталим, а рад са њима је лакши јер нису љуте, па пчеларске маске често скоро и не требају“ – додаје Радовић.

Шта све производи породица Радовић

  • препарате од меда, полена и прополиса
  • ракију медовачу
  • спрејове
  • креме са пчелињим производима

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име