Бјелица са Путиновим Вуковима: „Мали Зејтинлик“ мора да “ослика” величину српске жртве (ВИДЕО)

Аутор: Бранка Кусмук

0
Фото: Соколац-срце Романије

Централна манифестација поводом Видовдана Крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ  уприличена је на Равној Романији, у порти Храма Светог Георгија, на чијим су зидовима уклесана имена око 4 хиљаде српских  бораца, погинулих на сарајевско-романијском ратишту. Да одају пошту свим погинулим српским борцима, од Косовског боја до данашњих дана, стигли су и Ноћни вукови, мотоциклисти из Русије, и са балканских простора. Уочи Видовдана  положили су цвијеће, на војничком спомен – комплексу Мали Зејтинлик.

Јечала је племенита и христољубива Гора и на њој светилиште! Хиљаду бијелих крстача узвишених у строју и исто толико угашених младости, “дочекали су” православно братство из Русије, Бугарске, Словачке, из земаља насталих распадом бивше Југославије. И сви они, у мотоходочашћу, са неподијељеним патриотским ставом, баштиници православне вриједности и традиције и хуманисти, одали су дужну пошту њима који су стварали и створили Републику Српску. Емоције нису крили.

Јевгениј Строгов члан Ноћних вукова из Русе на Малом Зејтинлику први је пут. Но, упознат је са трагичном судбином српске младости. Причала му “браћа” која су претходних година походила ово светилиште.

“Шта рећи а да не крену сузе. Бол! Бол! Али таква је наша историја! А наш задатак и јесте да ту болну историју не заборавимо. И православну традицију његујемо. Ми зближавамо православље у свим славенским земљама и то је наша основна мисија” – каже Строгов.

“Ноћни вукови” стигли у Соколац (ВИДЕО)

За братску љубав и незаборав и за националну свијест коју је у овим турбулентним временима, благоугодно чути, завјештање су донијели на најтужније и најсветије парче српске земље на Балкану. Понијеће оно о очувању Српске и очувању сјећања на њене неимаре. Жртве православне за слободу, у свим протеклим ратовима неизбројиве су. И због тога, историја непрекидно опомиње. Поготово, ова новија, балканска!

“Тешко је било шта рећи а не заплакати. Па ово је “мали град”, али гробова нажалост!”, каже Лала из Новог Сада, члан Ноћних вукова из Србије. Додаје да ће и даље посјећивати српска светилишта. И учествовати у свим манифестацијама везаним за историју и традицију народа којем припада.

Ово је већ четврти пут заредом, да “номади” походе Романијско светилиште! Домаћину њихова посјета, тиме и значајнија.

Жељко Лалић предсједник Одбора Борачких организација Сарајевско-романијске регије каже како их дочекује као браћу, јер они се тако и понашају.

“Међу ријеткима су који схватају жртву наших најбољих синова и свих нас. И истину,  о дешавањима у нешем одбрамбено-отаџбинском рату преносе даље”, каже Лалић.

Уз поруке јединства, начелнику општине Миловану Бјелици Путинови вукови уручили су и симбол Славенског мира! Он је узвратио срдачном добродошлицом. И подсјетио како су Мали Зејтинлик, на којем је сахрањено 1.000 бораца отаџбинског рата и манастир Соколица на Равној Романији на чијим зидовима су, умјесто фресака, уклесана имена 4.000 бораца Сарајевско-романијске регије, печат Републике Српске.

Захвалио се Бјелица и “великом човјеку” Зорану Његовановићу, поријеклом из Вогошће а тренутно настањеном у Србији, у Крушевцу, чијим је заслугама и уз помоћ општине, оплемењена и осликана Црква Свете Петке у склопу комплекса Мали Зејтинлик. Позвао је Бјелица и надлежне из институција Српске да ову “свету земљу” ставе под посебну заштиту.

“Видите и сами да овдје треба још доста улагања, треба чувања и одржавања. Општина у границама својих могућности, за те намјене издваја средства. Али то није довољно! А овај комплекс  мора да “ослика” величину жртве, оних који су у њему смирај пронашли”, каже Бјелица.

Да обиљеже завјетни дан Кнеза Лазара, и истовремено оснаже славенски пут побједе, неки од ових родољуба,  превалили су хиљаде километара. У Српској, Славенски пут започели су у Брчком уз благослов свештенства Цркве Успенија пресвете Богородице. Кратко застали у Бијељини и манастиру Ловница у Шековићима. А на Видовдан, на Романији, у порти манастира „Соколица“, на мјестима овдашњег ходочашћа, још једном су одали дужну пошту свим православним жртвама кроз вијекове.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име