У склопу активности идентификације проблема и узрока деградације земљишта у Републици Српској,  посјећена је и општина Соколац, гдје су проф. др Михајло Марковић, UNCCD (Конвенција Уједињених нација за борбу против деградације земљишта) фокална тачка у Босни и Херцеговини и ЛДН консултант за Републику Српску доц. др Маријана Каповић Соломун разговарали са представницима општине Соколац.

Разговарало се о проблемима са којима се суочава наша локална заједница, када је у питању деградација земљишта и мјере за ублажавање деградационих процеса. Основни проблеми које су представници Општине навели су:  неусклађеност постојећих просторно-планских докумената, те потреба за доношењем нових и недостајућих докумената који би олакшали функционисање локалне самоуправе, неконтролисана сјеча шума (некада и око изворишта питке воде), прекомјерна примјена вјештачког ђубрива и пестицида који доводе до повећања киселости земљишта, закоровљавање и запуштање пољоприврдног земљишта итд.

Према ријечима проф. др Михајла Марковића, Босна и Херцеговина је је са преко 190 других држава свијета, прије двије године на конференцији земаља у Анкари, укључена у програм достизања неутралности земљишта до 2030-те године.

– У преводу неутралност деградације земљишта не значи остајање на „нултом стању“ гдје се државе потписнице Конвенције сада налазе, него подразумијева својеврсну инвентаризацију земљишних ресурса, утврђивање најважнијих фактора деградације, издвајање најугроженијих подручја и дефинисање мјера за привођење земљишта функцији, како би се до 2030. године достигла неутралност деградације земљишта (у преводу колико се деградира земљишта по било којем основу да се барем толико приведе намјени/функцији, ако не и више од тога). Тако нпр., ако од каменолома, депонија, изградње насеља или саобраћајница дође до оштећења земљишта, у том случају се на неком другом мјесту општине, треба „поправити“ у смислу подизања плодности земљишта, наводњавања и смањења киселости, како би се сви видови деградације земљишта довели на задовољавајући ниво, додаје Марковић.

На основу информација, неопходно је утврдити главне узроке и проблеме на подручју како других, тако и наше општине, да би се одредили приоритети који се требају ријешити.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име