Временске прилике на романијском простору не дозвољавају рану прољећну сјетву. Деси се да априлско сунце измами бехар, али, послије тога, често снијег покрије високи простор, уништи оно што сунчева топлота донесе. И ратаре често изненаде високе априлске температуре, па крену са прољећним радовима. Биљке се помоле из земље, а  мајски мразеви их, просто речено- убију.

И ове године априлски сњегови су, као ријетко када, изненадили Романију и њене становнике. Дошли су послије неуобичајено високих температура,  које  су, уз људски немар, изазвале преко стотине пожара. Наравно, као и увијек, било и оних  који су пожурили са прољећном сјетвом,  али, показало се још једном, да на овом вјетровитом и високом простору нема много вајде од априлске сјетве. На то треба заборавити, без обзира и на високе  темепратуре, неуобичајене за четврти мјесец у години.

Мај је  вријеме када оживи ратарство на  романијском простору, на надморској висини близу хиљаду метара. С носталгијом се сјећају времешнији становници овог подручја времена када су поља  која окружују Соколац  у мају била преорана, када је  десетине трактора превиртало земљу у Гласиначком, Пољак и Лубурић пољу. Нажалост, те простране пољане су  данас под травом и коровом, чекају боља  времена.

Често се каже да на Романији нема квалитетног земљишта за ратарску производњу,  да су парцеле  ситне и да  не  дозвољавају озбиљнију производњу поврћа и житарица. Ипак, није то истина. Показује то и ова фотографија снимљена недавно на имању једног  домаћина у близини Сокоца.

3 КОМЕНТАРА

  1. Na glavu ste se nasadili dok niste Čoloviću oduzeli koncesije. Sad nek Glasinačko polje prdi neuzorano. To je mnogo korisnije. Što neki SDS-ovac ne uzme da ore.

  2. Kako je bilo lijepo vidjeti kako se talasaju žita kada je brazdao veliki SNSD-ovac! Takve prinosežitarica niko nikada nije bilježio na Romaniji.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име