Широм Републике Српске јутрос је почела испорука регресираног дизел-горива пољоприредницима, који могу да га набаве по цијени 0,60 КМ нижој од малопродајне.

На подручју  соколачке општине, од 856 пољопривредних произвођача регистрованих у Апифу, право на такозвани „плави дизел“ остварило је само 17 пољопривредника.

Према ријечима вишег стручног сарадника за пољопривреду општине Соколац Славише Кнежевића, ово се десило због измјене правилника, који је објављен прије десетак дана.

– У правилнику се наводи да право на дизел-гориво имају само произвођачи који изврше ажурирање података у Апифу и који образложе план прољећне, односно јесење сјетве. Претходних година се додјељивало регресирано гориво за земљишне површине које се налазе у посједном листу,  који је пољопривредни произвођач доставио Апифу – казао је Кнежевић.

Он је додао да су измјене у правилнику погодиле пољопривреднике на подручју наше општине, јер је овдје најзаступљенија сточарска производња.

– У прошлој години смо произвели преко два милиона литара млијека, што значи да је код нас главни посао скупљење кабасте сточне хране за прехрану стоке, односно косидба сијена.  Очиглено, надлежни о томе нису водили рачуна када су приступили измјени правилника – рекао је виши стручни сарадник за пољопривреду у општини Соколац.

Кнежевић је истакао да на подручју наше општине има око 300 хектара сјетвених површина.

– Код 17 пољопривредних произвођача који су остварили право на „плави дизел“, укупно је пријављено 30 хектара, што су мале површине када узмемо у обзир стварно стање – казао је он.

Из Одјељења за привреду и финансије подсјећају да су пољопривредници по Уредби о упису у регистар пољопривредних газдинстава дужни да сваке године изврше ажурирање података у Апифу, у периоду од 1. јануара до 15. маја.

– Овим путем позивам све пољопривредне произвођаче који нису извршили ажурирање података да то учине што прије и да обавезно пријаве сјетвене површине, јер само на тај начин могу добити регресирано гориво – наглашава  Кнежевић.

Он је поручио пољопривредницима да ће из Одјељења за привреду и финансије добити позив и тако бити обавијештени који су пољопривредни произвођачи остварили право на „плави дизел“.

Други корективни обрачун вршиће се за кориснике који су извршили обавезу ажурирања података у Регистру након почетка продаје регресираног дизел-горива, закључно са 15. мајом, када истиче рок за ажурирање података.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

1 КОМЕНТАР

  1. Radi se o čistoj diskriminaciji prema nasem kraju koji je irazito stocarski. Znaci poljoprivrednici iz Lijevce polja i Semberije koji su ratari i imaju oranice dobijaju sve, a romanijski kraj za skupljanje sijena sa livada ništa. U svim zemljama brdsko planinske regije imaju veće dotacije od države nego razvijeniji dijelovi. Na ovo treba reagovati i izaci sa traktorima na magistralni put i blokirati ga dok se ova nepravda ne ispravi. Samo tako se može čuti nas glas.
    Ako nemaju dovoljno sredstava za sve, neka prepolove količinu plavog dizela po hektaru.
    Čisti bezobrazluk vlade RS.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име