Почетком фебруара 2017. године, Институт за интелектуално власништво Босне и Херцеговине доноси рјешење којим се признаје име поријекла „Романијски скоруп – Кајмак“ који потиче са подручја планине Романије, и уписује се у регистар имена поријекла код Института.

Иницијатива за покретање заштите кајмака зачела се 2005. год од стране проф. др Наталије Дозет (живот посветила изучавању аутохтоних производа на подручју старе Југославије заједно са професором Здановским), дипл. инж. пољ. Славише Пандуревића, дипл. инж. пољ. Драгана Петровића, проф. др Снежане Јовановић и дипл. инж. пољ. Тање Боровчанин.

Написали су пројекат “Испитивање квалитетне вриједности, ревитализација производње и географска заштита романијског скорупа – кајмака“.

Од 2006. – 2008. године прикупљани су подаци са терена, анкетирани произвођачи, узети узорци кајмака, снимљена технологија и као резултат тог рада издата је књига ‘Романијски скоруп – кајмак’  2011. године.

Удружење произвођача „Романијски скоруп-кајмак“, основано је почетком 2014. године. Удружење има активне чланице са подручја општина Соколац, Хан Пијесак и Рогатица.

Од 2014. године, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, ПЈ Соколац при Министарству пољопривреде РС је преузело сву одговорност да својим капацитетима помогне Удружењу у остварењу циља заштите, па је стога ступљено у контакт са органима и организацијама на државном и локалном нивоу, које би могле подржати овај веома захтјеван пројекат како финансијски тако и морално.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име