Чланови планинарског друштва “Гласинац” Соколац и млади окупљени у неформалну групу из Сарајева, дружили су се у природном амбијенту на Романији, у оквиру пројекта “Мировни одмор у природи” који проводи Одјељење за локални развој општине Соколац.

Кооринатор на овом пројекту Тијана Ђокић рекла је да је радује што је више од 30 младих учествовало у радионици на отвореном, на којој су разговарали о различитости, поимању трајног мира и изградњи помирења међу људима Сарајева, Сокоца и Источног Сарајева.

“Жељели смо да то дружење буде у природном окружењу, јер нас управо природа позива на мир, тишину и на слободу”, истакла је Ђокић.

Она је додала да је циљ тог пројекта да се кроз дружење, размјену мишљења и окупљање младих допринесе трајној градњи мира, помирења и развоју повјерења које може допринијети унапређењу економске, социјалне и политичке стабилности у БиХ.

“Пјешице смо отишли на Црвене стијене на Романији, на врх Видиковац 1.423 метара надморске висине са кога се виде околне планине Јахорина, Трескавица, Бјелашница и Прењ”, рекла је Ђокић.

Учесници посјетили џамију и манастир

Учесници у реализацији пројекта “Мировни одмор у природи” посјетили су џамију Селимија у Кнежини код Сокоца, један од најстаријих исламских вјерских објеката у БиХ.

Млади окупљени око пројекта посвећеног изградњи повјерења и мира у БиХ посјетили су и манастир Пресвете Богородице у Кнежини, један од најстаријих православних вјерских објеката у БиХ.

За Индиру Грахић из Центра за едукацију и оснаживање младих “Спектрум” Сарајево, ова јединствена радионица у природи је од велике важности за младе који учењем могу допринијети миру.

Учесница Ружица Марковић је истакла да је мотивисана начином рада у природи и посјетом мјестима за које до сада није чула, а на овај начин много је научила.

“Мировни одмор у природи” реализован је у оквиру ПРО-Будућности, пројекта повјерења, разумијевања и одговорности за будућност. Подржава га USAID, а имплементира Католичи сревис за помоћ (CRS) у сарадњи са Каритасом бискупске конференције, фондацијом “Мозаик”, Хелсиншким парламентом грађана Бање Луке, Форумом грађана Тузла и Међурелигијским вијећем у БиХ.

Општина Соколац је од 2014. године у мрежи локалних заједница у БиХ које проводе овај пројекат.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име